Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de setembre del 2013 | 13:31
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

L'Ictineu: Ciència catalana puntera

Acaba de començar el nou curs polític. I, amb aquest, el nostre rotatiu digital de referència, Tribuna.cat, també ha tornat. Amb més força, més reflexió i més opinió per comentar i analitzar tot el que està passant al nostre país en aquesta etapa cabdal que està vivint. Les seves cròniques tornen i, entre elles, la tecnològica.

El submarí Ictineu.

En l'àmbit tecnològic també s'estan produint certs moviments. És de destacar la recent adquisició que la multinacional nord-americana Microsoft ha fet de Nokia, pel que fa al seu negoci de la telefonia mòbil. Aquesta compra s'ha de veure com una operació que pretén posicionar Microsoft en aquest terreny, en una posició capdavantera i, per tant, disputar-li part del pastís, als dos autèntics gegants i referents del món del mòbil: Apple i Samsung. 

En clau de país, val a dir, que la gestió d'aquesta compra va desenvolupar-se durant el passat Mobile World Congress (MWC), que es va celebrar a Barcelona el passat mes de febrer. Però més enllà d'aquest fet, aquest estiu ha estat notícia pel l'Ictineu 3, el primer submarí científic català, que gràcies a una campanya final de micromecenatge a la xarxa ha pogut aconseguir els 60.000€ que necessitava per acabar i esdevenir una realitat. Deu anys de feina i 2,5 milions d'euros han permès la creació del novè submarí de món que podrà baixar a més profunditat i donarà accés a la part més gran del planeta: el 70% que està cobert per mar. Una fita que farà possible que Catalunya es converteixi en el sisè país amb capacitat de baixar a més profunditat.
Hem d'aprofitar tots aquells terrenys amb possibilitats d'aportar riquesa i ocupació a través de la ciència i la tecnologia"
Com molt bé dèia el director del projecte, Pere Forès, l'Ictineu 3 "és un motiu d'orgull nacional" i es tracta d'un tipus de projecte que "ens situa al món com a país capdavanter". Té tota la raó del món. Els catalans sempre ens hem caracteritzat per uns valors: esforç, compromís, sacrifici, emprenedoria, innovació… L'Ictineu 3, aquest projecte de submarí els recull i els aglutina tots. D'aquí que, per descomptat, es pugui qualificar d'un important projecte per al país, pels valors que posseeix i pel que projecta.

Un camp, el de la tecnologia i la ciència aplicat al fons marí, que té moltes potencialitats i moltes perspectives de futur. Un àmbit on hi pot haver moltes possibilitats de creació de riquesa i de generar ocupació. Segons les estimacions que es fan, es parla que, a casa nostra, pot donar feina, d'aquí a 10 anys, a més de 10.000 persones i generar un volum de més de 2.500 milions d'euros anuals.

Donem la benvinguda a l'Ictineu 3 i amb ell a un mercat potencial, a un àmbit que pot ser una injecció d'aire fresc per a l'economia del nostre país. Hem d'aprofitar tots aquells terrenys propensos i amb possibilitats d'aportar riquesa i ocupació al país, a través de la ciència i la tecnologia. Felicitats a tot l'equip de l'Ictineu 3.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat