
Un dels papus més usat per l'unionisme és que la independència de Catalunya comportarà la fugida de totes les empreses multinacionals del nostre país.
De coses se'n poden dir moltes, però aquestes afirmacions –i aquesta és la clau– poden estar recolzades amb dades, xifres, rigor i honestedat i, d'altra banda, aquestes es poden dir sense anar acompanyades d'arguments clars i nítids.
No vull fer com l'unionisme i elevar a màxima una afirmació en contra de la fugida d'empreses multinacionals de Catalunya. Res més lluny de la realitat. El que vull expressar és simplement les situacions i les opinions que molts companys i companyes del món de les TIC a Catalunya, que treballen per a grans empreses multinacionals, han experimentat en relació a l'anomenat procés i el suposat comportament de les companyies multinacionals.
L'opinió sempre se situa, més enllà de la posició ideològica personal de qui l'emet, en quina és la condició que afavoreix el negoci, la companyia, les seves vendes, la seva competitivitat. I aquesta és la següent: no renunciar a una part de mercat, a 7,5 milions de potencials clients, a un país que promou fortament l'activitat econòmica, que té una capacitat d'innovació i d'emprenedoria fora de qualsevol dubte. I aquesta opinió, posició també l'he experimentat personalment, en xerrades i col.loquis amb diferents representants d'empreses internacionals tecnològiques, que desenvolupen la seva activitat al nostre país.
Les estructures d'estat que haurem de construir requeriran de tecnologia. Una indiscutible oportunitat per incrementar el negoci al nostre país"
A Catalunya, afortunadament, hi ha molta presència d'empreses multinacionals. I l'àmbit de les TIC és un dels seus grans exponents. Parlo de moltes companyies. És el cas –i que em disculpin les que no esmento concretament-- de les següents: Vodafone, Orange, Telefónica, Indra, HP, IBM, T-Systems, Microsoft, Oracle, Colt, SAP, CISCO, Aruba Networks, Check Point, Palo Alto Networks, Fortinet, Hitachi, NetApp, EMC, etcètera. I tot aquest reguitzell de companyies continuaran fent negoci a Catalunya (sigui independent o no). El negoci no té fronteres.
El mercat és global. I també cal esmentar que una Catalunya Estat generarà moltes noves oportunitats de negoci per a totes aquestes empreses tecnològiques. La raó és ben clara: les estructures d'estat que haurem de construir per donar servei a la ciutadania del país requeriran de tecnologia, de solucions tecnològiques. Una indiscutible, en definitiva, oportunitat per incrementar el seu negoci al nostre país. I això, d'altra banda, també tindrà una derivada en les diferents empreses, ubicades a Catalunya, que complementen, que ofereixen serveis a aquestes grans empreses multinacionals tecnològiques. Incrementaran, proporcionaran més serveis i, per tant, el seu efecte també serà positiu per a totes aquestes.
És molt legítim defensar una postura o una altra. Tothom en té dret. Els sentiments són sentiments. Ara bé, cal ser honestos en allò que signifiqui números, xifres, dades. I l'activitat econòmica i el comportament de les empreses multinacionals va en aquesta direcció.