Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de desembre del 2014 | 17:50
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

2014: Reflexions i conclusions tecnològiques

Estem a punt de cloure un any que, a nivell de país, ha marcat un abans i un després per a Catalunya. Podríem definir-lo com un autèntic "Any Zero". Un any en el qual la ciutadania, la societat civil s'ha erigit com la veritable protagonista.

Mark Zuckerberg al passat MWC.

Sense cap mena de dubte, ha agafat les brides, les regnes per decidir el seu futur col.lectiu, com a poble.

Dit això, i més des d'una òptica tecnològica i d'innovació, voldria palesar una sèrie de reflexions importants i rellevants que s'han esdevingut durant aquest any 2014.

Primera: La tecnologia ha estat i ha de continuar essent aquest proper 2015 i els anys que han de venir una eina, un instrument cabdal per a aquesta societat, per a les seves empreses i per a la seva gent. Un dels exemples que vull esmentar és el "whatsapp". Una aplicació, una eina tecnològica que ens està canviant els nostres hàbits de comunicació. Un instrument que, des d'una perspectiva positiva i constructiva, ens està ajudant a interactuar, a posar-nos en contacte els uns amb els altres, d'una altra manera.

Segona: El Mobile World Congress (MWC). Aquest congrés i la capitalitat que Barcelona posseeix pel que fa a l'àmbit de la telefonia i la tecnologia associada al món de la mobilitat és un esdeveniment que situa Barcelona com una referència en tot aquest sector tecnològic. Com cada any, la celebració del MWC ha estat un repte per a la capital catalana. Ho estem fent bé, però no podem baixar la guàrdia. Cal continuar per aquest camí i refermar-nos-hi.
La tecnologia aplicada a la indústria i a l'empresa en general és sinònim de més competitivitat i de més productivitat per a les empreses"
Tercera: El procés de desenvolupament de les ciutats pel que fa al concepte "Smart City". I hi afegiria també l'internet de les coses. El 2014 ha estat un any d'apuntalament tecnològic en relació a les ciutats intel.ligents. Cal continuar en aquesta direcció. Cal començar a fer visible el concepte "smart" a les nostres ciutats. Marcar l'estratègia, prioritzar els diferents aspectes i fer realitat els més clars i senzills.

Quarta: Des de l'àmbit del procés català, cal dir que les xarxes socials i internet han tingut un paper molt destacat. Han contribuït, i molt, a fer realitat el somni que per a molts catalans va ésser el passat 9N. Sense l'ajut de Twitter, Facebook, les xarxes socials, els blogs, els webs, el whatsapp, el món de les apps, la premsa digital… no haguéssim arribat fins on som a dia d'avui.

A més a més d'aquestes reflexions, voldria expressar que la prioritat de cara al proper any ha d'ésser, per una banda, la potenciació de l'emprenedoria i de la recerca a Catalunya. Si volem ésser un país capdavanter, amb oportunitats i futur, cal posar fàcil als emprenedors el tirar endavant els seus projectes i cal dotar de més recursos la recerca científica. I, de l'altra, la recuperació i potenciació de la nostra economia. La tecnologia com a catalitzador, com a palanca imprescindible que ha de contribuir a què tots els sectors productius del país vagin a més i donin creixement a l'economia catalana.

La tecnologia aplicada a la indústria i a l'empresa en general és sinònim de més competitivitat i de més productivitat per a les empreses que aposten, d'una manera clara i decidida, per ella. Cal que les nostres institucions i sectors privats ho tinguin ben clar i treballin amb aquest objectiu.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat