Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de desembre del 2011 | 16:20
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

2012: Catalunya presidirà l'EPTA

L'any vinent serà un any important per al nostre país en termes tecnològics i científics. Més enllà dels actes i congressos rellevants que se celebren a Catalunya anualment, com és el cas del Mobile World Congress (MWC), el Parlament de Catalunya presidirà la xarxa europea d'assessorament científic i tecnològic als parlaments europeus o el que és el mateix l'European Parliamentary Technology Assesment (EPTA).

La institució catalana agafarà el relleu d'Alemanya en la presidència d'aquest organisme europeu. L'EPTA està formada per les oficines d'assessorament científic i tècnic del Parlament Europeu i de les assemblees legislatives dels següents estats europeus: Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Noruega, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. A aquestes, cal afegir-hi les de Flandes i Catalunya, a més a més també dels seus membres associats, com és el cas del Consell d'Europa, Àustria, Polònia i els Estats Units.  

L'objectiu de l'EPTA és assessorar els parlaments sobre l'impacte en termes econòmics, mediambientals i socials que provoquen les noves tecnologies i la ciència. A casa nostra, el Parlament, amb el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia (Capcit), és l'única cambra de tot l'estat espanyol que posseeix unes característiques d'aquesta mena i que, per tant, li permeten formar part de l'EPTA. A més a més, juntament amb Flandes, és una de les dues úniques cambres no estatals que formen part d'aquest organisme europeu tecnològic i científic de referència.

El Capcit, que es va constituir l'any 2008 i que actualment presideix la Presidenta del Parlament de Catalunya, és un òrgan de composició mixta político-científica, ja que a banda de representants polítics dels diferents partits que formen el Parlament, hi ha representants de les principals institucions científiques, tècniques i tecnològiques del nostre país. Dins d'aquestes, cal destacar les universitats públiques, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca o el Consell Català de la Comunicació Científica, per esmentar-ne les més destacades.

Com a responsable d'organitzar les reunions de l'EPTA, el Capcit farà dues trobades anuals: la primera aplegarà els directors o responsables de les diferents oficines, mentre que la segona serà la del consell de l'EPTA, que coincideix amb la conferència anual i que és oberta a diputats i membres de la comunitat científica que assessora els parlaments.

Que Catalunya formi part d'organismes com l'EPTA és una gran notícia. És exemple de què hi ha determinades coses que es fan molt bé. És, sense cap mena de dubte, la plasmació d'una voluntat de ser capdavanters i d'aportar el nostre gra de sorra pel que fa a quines són les implicacions, l'impacte i la perspectiva de futur d'un àmbit tan i tan transcendental en la nostra societat, la nostra economia, el nostre desenvolupament com és la tecnologia i la ciència, en general.

No podem baixar la guàrdia, cal continuar fent-ho bé i que, per descomptat, la presidència catalana de l'organisme se saldi amb un èxit rotund.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat