Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de d'octubre del 2010 | 14:05
Crònica · Tecnologia i país

Volem el Twitter en català

Twitter ha esdevingut un dels darrers fenòmens de la xarxa. Aquesta eina de nanoblogging que permet missatges, tweets -piulades- de fins a 140 caràcters, ha revolucionat el món de la xarxa des de fa un temps. Hores d'ara, conjuntament amb Facebook, són les dues xarxes socials per excel·lència d'Internet. Entitats, associacions, empreses, partits polítics, organitzacions, particulars, mitjans de comunicació... En definitiva, tothom que vulgui ésser present a la xarxa, ha d'ésser present a Twitter.

Aquesta xarxa social és notícia perquè, ara fa uns dies, es va iniciar la campanya Volem que Twitter també es deixi traduir al català per tal de tenir-ne una versió més nostrada. La iniciativa va ésser idea del periodista Albert Cuesta, que en observar que Twitter permetia als usuaris traduir la pàgina web a idiomes com el castellà, l'italià, el francès o l'alemany, va decidir tirar endavant una petició, adreçada als fundadors de la xarxa social, per poder tenir-la també en català. La proposta del periodista català va, però, més enllà, ja que la seva demanda va cap a un sistema que permeti a Twitter indicar la llengua de cadascuna de les piulades al seguidor, escollir en quin idioma vol seguir-les. Aquest sistema facilitaria la participació de tots aquells que empren més d'una llengua, en la seva activitat diària a l'esmentada xarxa social.

La campanya ja compta amb més de mil usuaris, que han donat suport al Twitter en català. Segons el mateix Cuesta, que es va reunir amb els responsables de l'empresa a la seu que tenen a la ciutat nord-americana de San Francisco, les perspectives són positives, són bones a mitjà termini, tot i la prudència que cal tenir en notícies d'aquest tipus. Una altra dada significativa que assenyala que la campanya està essent tot un èxit és que és una de les peticions més piulades, tenint en compte que de les més de dues mil que recull Act.ly, la pàgina web habilitada per fer aquestes peticions i sol·licituds, aquesta apareix entre els primers llocs. Altrament, també s'ha d'esmentar que l'etiqueta "#twitterencatala" és la més utilitzada, la més emprada a tot l'Estat espanyol, segons el web Twicker.net. Xifres, dades, referències que evidencien que la campanya, la iniciativa per un Twitter en català, està agafant volada a la xarxa.

Que Twitter, com ja passa en aquests moments a Facebook, estigués disponible en català seria un pas més en el camí cap a la plena normalització de la nostra llengua. Un pas més, però no un pas qualsevol, un de realment important i rellevant, ja que, en el camp d'Internet i les noves tecnologies, indubtablement associades al progrés, la modernitat i el futur, és necessari, imprescindible que la nostra llengua hi sigui present si volem que aquesta tingui futur i no se la lligui amb quelcom anacrònic i obsolet. Cal dir-ho, el català a la xarxa es troba en una situació bona, tenint en compte l'estat de la llengua, el nombre de parlants, el seu ús social...

Ara bé, no hem de caure en la passivitat i en el típic tòpic de què tot ja està fet. Cal continuar-hi treballant i omplint els forats on no tenim presència, on la llengua catalana brilla per la seva absència. Twitter n'és un i per la seva transcendència, cal omplir-lo tan aviat com es pugui. La idea, la iniciativa de l'Albert Cuesta és molt positiva per a la nostra llengua. Cal felicitar-lo i, alhora, encoratjar a tota la comunitat catalanoparlant de la xarxa a què li doni suport i recolzament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
Miquel Martín Gamisans serà el nou director general de la Xarxa
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Indica publicitat