Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de novembre del 2010 | 14:33
Crònica · Tecnologia i país

Flog.cat: A la recerca d'un YouTube en català

Si hi ha algun àmbit on la llengua catalana ha experimentat un creixement important i on ocupa un lloc significatiu tenint en compte el seu nombre de parlants, aquest és, sense cap mena de dubte, el sector de les noves tecnologies i, especialment, Internet. Moltes dades corroboren aquest èxit. Com a més rellevants hi ha el fet que la catalana és l'única llengua i cultura en tot el planeta que disposa d'un domini propi, el punt CAT, que compta, hores d'ara, amb més de 40.000 dominis registrats. La catosfera, la blogosfera que aglutina tots els blogs que s'escriuen en català, es troba dins de les quinze primeres del món i, respecte a la Viquipèdia catalana, cal esmentar que té una vitalitat i una força que la situen entre les 20 primeres del món.

Tot i aquesta situació, malauradament, sempre hi han forats, mancances i necessitats. Una d'aquestes, indubtablement, és el YouTube. El servidor de vídeos per excel·lència d'Internet, propietat de la multinacional nord-americana Google, no té versió en llengua catalana. Arran d'aquest fet, la xarxa social Flog.cat va iniciar, al mes de març, una campanya per assolir la catalanització del YouTube. Val a dir que aquest grup, a través d'una altra campanya, havia aconseguit que el portal de fotos Fotolog inclogués el català entre les seves opcions lingüístiques.

Flog.cat, durant aquests mesos, ha recollit les adhesions de la comunitat catalana a la xarxa i les ha enviat a la seu internacional de la multinacional Google a Califòrnia per reivindicar i demanar la inclusió de la llengua d'Ausiàs March en aquest conegut portal de continguts audiovisuals. Aquesta demanda, que la companyia ha dit que estudiarà, es produeix quan un altre web d'allotjament de vídeos, Dailymotion, va estrenar la seva versió en català, ara fa uns dies.

YouTube és un dels portals amb més visites a Internet. Un web amb un gran índex de popularitat i que és utilitzat abastament per la comunitat internauta arreu del món. A més a més, és propietat de Google, una de les grans companyies internacionals que està apostant de manera més decidida per la nostra llengua, com ho demostra el fet que les seves eines més emblemàtiques -el correu Gmail, el seu cercador, el Google docs o el traductor o el calendari, per esmentar-ne unes quantes-, estan disponibles en català.

Esperem i desitgem que la iniciativa de Flog.cat acabi de manera satisfactòria i, aviat, puguem tenir una versió catalana del YouTube. Una fita rellevant, un èxit que incrementaria el prestigi de la nostra llengua a Internet i que l'aproximaria més a la normalitat que hauria de tenir una llengua com la catalana, amb més de 12 milions de parlants potencials.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat