
Les empreses catalanes, el teixit empresarial català, han de començar a treballar per aprofitar les oportunitats de negoci que representarà el sistema Galileu. Aquesta va ésser una de les principals afirmacions que Xavier Benedicto, màxim responsable del projecte Galileu que està desenvolupant l'ESA (Agència Espacial Europea)
amb el suport de les institucions europees, va pronunciar en l'acte que, el passat dijous, va organitzar el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), amb la col·laboració de Barcelona Digital Centre Tecnològic (BDigital) i la Societat Econòmica Barcelona d'Amics del País (SEBAP), per parlar sobre el sistema de navegació per satèl·lit europeu: el sistema Galileu.
Aquest està constituït per una constel·lació de 30 satèl·lits. Actualment, n'hi han 2 que ja estan en òrbita de manera experimental. Per a l'any vinent, s'espera que n'hi hagin 4 operatius i, es preveu que el sistema estigui operatiu l'any 2012, amb 16 satèl·lits productius en òrbita. Aquest sistema serà molt més precís i fiable que el seu homòleg americà, el conegut GPS. Moltes seran les aplicacions i els serveis que es podran desenvolupar gràcies al projecte Galileu: vehicles que condueixin sols i detectin els que tinguin a prop, aplicacions d'ordre científic amb precisió d'1 cm, control de trànsit aeri, rescat de persones...
Tot i que el cost del projecte serà d'uns 3.500 milions d'euros, amb un manteniment anual de 500 milions d'euros, s'estima que el retorn econòmic sigui d'uns 250.000 milions d'euros, una proporció de 100 euros de benefici per cada 1 d'invertit en el sistema. Pel que fa a l'ocupació, es preveu que donarà feina de manera indirecta a entre 100.000 i 200.000 persones.
Catalunya, hores d'ara, ja està vinculada amb el projecte Galileu. Xavier Benedicto, un català, és qui lidera la que podríem anomenar la iniciativa tecnològica més rellevant a nivell europeu. Però, la cosa no s'acaba aquí. La capital del nostre país està lluitant per tal d'esdevenir la ciutat on s'instal·li la seu del Galileu. Sense cap mena de dubte, una nova oportunitat per a Catalunya, per projectar-la al món i per ésser un referent en el sector de la tecnologia i la innovació. La decisió, però, encara no està presa i cal que el gruix de les institucions catalanes facin mans i mànigues per tal que la seu del Galileu s'ubiqui a Barcelona.
A banda de la seu, el Galileu és també una oportunitat, com molt bé va dir en Xavier Benedicto, per la riquesa que pot generar a totes aquelles empreses que inverteixin i tractin d'aprofitar-lo per crear aplicacions i serveis que permetin millorar el benestar i la qualitat de vida dels seus usuaris. s en aquest punt, on les empreses catalanes de l'àmbit de la tecnologia han de dir la seva i no deixar passar el tren. Cal que aprofitin aquesta oportunitat per generar riquesa, enfortir-se i esdevenir importants en l'economia del nostre país.