Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 de de gener del 2011 | 15:23
Crònica · Tecnologia i país

Catalunya i Tecnologia: de les consecucions del 2010 als reptes del 2011

Aquest any 2010, que just ens acaba de deixar, ens ha portat moltes novetats des d'un punt de vista tecnòlogic: projectes, actes, ginys, esdeveniments, aplicacions, noves eines, etcètera. D'entre les més rellevants destaquen el projecte de la TDT, el congrés de telefonia mundial, la irrupció de l'iPad, l'entrada en funcionament del Sincrotró Alba i l'eclosió de les xarxes socials.

L'apagada analògica de la televisió convencional i l'encesa digital de la TDT, el nou mètode d'emissió televisiva amb l'increment del nombre de canals de televisió, la millora de la qualitat del so d'aquests i l'aparició d'aplicacions interactives, ha estat el projecte tecnològic més trencador i transversal del 2010.

El congrés de telefonia mundial (MWC), que el 2011 serà el sisè any que se celebrarà a la capital catalana, és l'esdeveniment tecnològic de referència al nostre país per les xifres que manega, quant a visitants, empreses i professionals que hi participien. El MWC projecta Catalunya al món i és el lloc idoni per veure i analitzar quines són les tendències en serveis de telefonia mòbil.

L'entrada en funcionament del Sincrotró Alba, després de més de vint anys de planificació, ha significat la irrupció d'una de les infraestructures tecnològiques i científiques més transcendental per al nostre país i per al sud d'Europa. Aquest gran laboratori per a l'estudi de petites partícules facilita enormement la investigació en diverses àrees de la ciència, com és el cas de la medicina, la biologia, la física, etcètera, amb aplicacions concretes i útils per a les nostres necessitats quotidianes.

L'iPad ha estat, sense cap mena de dubte, el giny tecnològic d'aquest any 2010. Amb aquest aparell, Steve Jobs, ha revolucionat, novament, el món de les noves tecnologies. Aquest nou gadget d'Apple, que es situa a mig camí entre un telèfon intel·ligent i un portàtil, destaca per les funcionalitats que ofereix a l'usuari com són, entre d'altres, la possibilitat de veure fotos, escoltar música, navegar per la xarxa, llegir llibres i diaris, llegir correu, veure vídeos o usar les xarxes socials amb facilitat.

Les xarxes socials han marcat un abans i un després en el món d'internet. Twitter i Facebook, especialment, han proporcionat una altra perspectiva, un altre enfocament, una nova manera d'entendre i emprar la xarxa d'internet. Ara ja res és igual. Com en el seu moment el web va transformar la nostra concepció d'internet, les xarxes socials han aconseguit fer el mateix.

Podria continuar esmentant moltes altres coses: la consolidació del domini .cat, l'enfortiment del sector bio català o els projectes de les empreses catalanes Scytl i Fractus que varen rebre els guardons dels premis nacionals d'Internet i Telecomunicacions. Però tot això ja forma part del passat. Ara, davant d'aquest nou any 2011, Catalunya té i continuarà tenint molts reptes i el camp de les noves tecnologies, les telecomunicacions i la innovació no n'és l'excepció. Al contrari, per la seva rellevància, són molt importants. Esperem que el 2011, amb un nou govern que just s'acaba d'estrenar, sigui molt profitós, procliu i estigui ple d'èxits en el nostre sector i, també, en la resta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat