Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de desembre del 2009 | 14:16
Crònica · Societat civil

13-D: un punt d'inflexió històric?

Catalunya viurà diumenge una jornada històrica. Més de 700.000 catalans estan cridats a les urnes per votar per la independència. No és una consulta oficial ni vinculant, però a hores d'ara és la millor prova possible que aquest país té un desig real d'independència. s veritat que aquest cap de setmana no es podrà votar a les principals ciutats del país, però també ho és que la dimensió de poblacions com Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú o Vic permetran que el resultat i la participació siguin molt més que una estimació del resultat d'una consulta global. Es tracta, doncs, d'aconseguir un alt nivell de participació. El president d'Òmnium, Jordi Porta, va situar ahir l'èxit de consulta a superar el 30% i acostar-se al 40%. En aquest sentit, el referent pot ser Arenys de Munt, on el 41% de la població va votar. Es tracta d'un objectiu assumible i realista, si es té en compte, per exemple, que el referèndum de l'Estatut, oficial i vinculant, va ser només del 49%.

Si el resultat de la Consulta s'acosta al d'Arenys, el punt d'inflexió que pot marcar en la política catalana serà històric perquè serà un triomf únicament atribuïble a la societat civil. Els partits polítics poden quedar en evidència ja que cap d'ells ha volgut apostar fort per les consultes. CiU i, sorprenentment, també Esquerra, han donat suport a les consultes amb la boca petita, no fos cas que una mal resultat de la consulta els hipotequés de cara a les pròximes eleccions. Més patètic ha estat encara el paper del PSC, un partit que defensa el dret a l'autodeterminació en el seus estatuts i, en canvi, s'ha mostrat obertament en contra de les consultes.

L'independentisme es juga aquest diumenge la seva credibilitat i també la demostració de la seva existència més enllà dels partits polítics. Potser en aquest moment de crisi hi ha desafecció cap a les cúpules dels partits, però no cap a la política. Els partits han d'entendre que els catalans no estan cansats de fer política, estan cansats de veure com la política que fan els partits no fa avançar nacionalment el país.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat