Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de desembre del 2014 | 17:36
Crònica · Seguretat
Marc Costa
Advocat i politòleg

L'amenaça del gihadisme 2.0

Lamentablement, l'Estat Islàmic ha tornat a acaparar l'atenció mediàtica mundial amb el tràgic segrest i assassinat d'ostatges en un cafè de la ciutat australiana de Sidney.

El segrestador era paradoxalment un refugiat iranià, l'existència del qual era prou coneguda per les autoritats australianes per ser un polèmic activista islamista que es trobava actualment en llibertat provisional amb antecedents penals per complicitat en l'assassinat de la seva anterior muller i per haver enviat cartes insultants a familiars de diversos soldats australians morts a la guerra de l'Afganistan. Aquest individu aproximadament un mes enrere va jurar a la seva web (ara bloquejada) i al seu compte de Facebook (amb més de 14.000 seguidors) missatges en els que prometia absoluta lleialtat a l'Estat Islàmic.

No obstant, tot sembla indicar que l'autor va actuar pel seu compte, sense ordres ni connexions de cap organització, especialment de l'Estat Islàmic, sense haver rebut cap mena de suport logístic. En altres paraules, era el què comunament es denomina un llop solitari, una amenaça creixent en el terrorisme actual per als països occidentals.

Tot indica també que l'atemptat comès per aquest llop solitari és un exemple de la creixent amenaça del denominat gihadisme 2.0, basada en les possibilitats que ofereix Internet. Aquesta xarxa global és actualment una eina fonamental de la nostra vida quotidiana, però també constitueix un poderós instrument per a la propaganda gihadista, de manera que organitzacions com l'Estat Islàmic, l'utilitzen intensivament per reclutar, adoctrinar i radicalitzar musulmans, especialment joves. 

Per un costat, disposen de nombrosos fòrums a Internet, en molts idiomes, per distribuir informació, formar, motivar i assessorar als seus eventuals seguidors. Són punts de trobada virtuals en que els gihadistes donen suport als seus seguidors i simpatitzants, els dirigeixen en les seves inquietuds emocionals i religioses i, com no, els acaben proporcionant una complerta formació integral gihadista, fins i tot en tàctiques terroristes. Quan un simpatitzant gihadista entra en un d'aquests fòrums, es troba en un territori en el que cada aspecte està molt ben cuidat i estructurat, organitzat fins al darrer detall, amb les màximes garanties de seguretat, estructurat jeràrquicament en el que l'usuari va pujant de nivell a mesura que es va guanyant la confiança dels seus gestors. Quant més sensible és el seu contingut, menys són els usuaris autoritzats per poder participar-hi.
El gihadisme 2.0 és una important amenaça global que afecta Catalunya, per la qual cosa és necessari que les autoritats extremin les mesures"
Per altre costat, disposen fins i tot de revistes i publicacions dirigides a joves occidentals i àrabs que estan disposats a lluitar per la causa gihadista i en les que expressen els seus particulars valors i la seva ideologia, mantenint als seus seguidors al corrent de les darreres notícies i actes que han anat protagonitzant. Entre elles destaquen la revista d'Al Qaeda, Inspire, o la del propi Estat Islàmic,Dabiq, les quals són fàcilment accessibles per Internet en format pdf per a qualsevol simpatitzant, disponibles en diversos idiomes i amb un disseny realment molt atractiu.

En aquestes revistes, els grups gihadistes solen presentar-se com a veritables víctimes que pretenen protegir a l'Islam, la seva cultura i els drets de tots els musulmans davant la que consideren nociva influència occidental, per justificar així les seves activitats. Així mateix, destaquen el deure de tot musulmà de protegir l'Islam i estan plenes d'històries dels seus màrtirs, que són presentats com a herois que han donat la vida per l'Islam, per inspirar així als futurs soldats,muyahidins, de la seva guerra santa, la denominada gihad.

Paradoxalment, en el darrer número de la revista Dabiq de l'Estat Islàmic, publicat precisament uns dies abans del tràgic atemptat, destaquen les paraules d'un dels principals líders de l'Estat Islàmic,Abu Mohammad a-Adnani, en la que instava als musulmans a matar de qualsevol manera o forma que fos possible a qualsevol nord-americà, europeu (especialment al què ell va denominar fastigós francès), australià o canadenc, o a qualsevol altre incrèdul que lluiti contra l'Estat Islàmic.

El gihadisme 2.0 és per tant una important amenaça global que afecta també Catalunya, per la qual cosa és necessari que les nostres autoritats extremin les mesures pertinents per poder-la detectar i contrarestar a temps. Però per això, cal especialment la implicació activa de la nombrosa comunitat musulmana arrelada en el nostre país. Cal potenciar campanyes de tranquil·litat en entorns musulmans en els que intel·lectuals i líders islamistes emfatitzin que ni l'Alcorà ni la ideologia musulmana defensen, en cap cas, la gihad violenta, tal i com s'ha fet amb força èxit en altres països com l'Aràbia Saudita. Cal, per tant, la implicació de tothom per posar fi a aquesta lacra.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat