Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de d'abril del 2013 | 17:59
Crònica · Seguretat

Desencís i desconcert al cos de Mossos d'Esquadra

Des del nomenament del conseller Espadaler el cos de Mossos d'Esquadra ha estat observant amb antenció les primeres passes del nou conseller, tot tenint en compte les limitacions pressupostàries i la manca de recursos humans i materials.

Col·lectiu Coronel Escofet · Des de la seva arribada, Espadaler s'ha pres el seu tempo en conèixer el cos, les seves estructures, el panorama de la seguretat i també ha viatjat pel territori per conèxier de primera mà les dificultats.

La visita del conseller de l'Interior a Lleida fou molt ben valorada per part del cos de Mossos d'Esquadra per la seva actitud clara i contundent en contra l'autorització i extensió dels sometents. També fou ben rebuda la trobada del conseller amb el ministre de l'Interior, en la qual Espadaler va reconèixer les distàncies que els separen en els objectius de convertir la Policia de Catalunya en la policia integral del país. 

Fa uns dies, el Secretari General del Departament de l'Interior de la Generalitat, Josep Martínez, i el propi conseller van informar a una agència de notícies que demanarien el traspàs de competències a l'Estat en matèria d'estrangeria i control duaner per als Mossos, així com la protecció de la fauna i la flora i la seguretat dels ports i aeroports, unes competències que ara recauen en la Guàrdia Civil i el cos Nacional de Policia. Dies després, el Conseller va anunciar que volia internacionalitzar els Mossos a través de la seva presència als organismes que actuen en aquest àmbit, com són l'Europol o l'Interpol.

Aquestes actituds i decisions del nou conseller van ser ben rebudes pel cos de Mossos d'Esquadra que, fins al moment havia mantingut una actitud d'expectativa. Per aquest motiu les presses del conseller en nomenar un nou cap del cos dels Mossos d'Esquadra sense que prèviament s'hagin estudiat les diverses possibilitats ─i, sobretot, les capacitats de consens en el si del cos─ ha causat un cert desencís i desconcert entre els Mossos d'Esquadra .

Calia i cal que el cap dels Mossos tingui el lideratge del cos i sigui també respectat per tots els comandaments pel seu bon fer, les seves maneres i la seva capacitat de generar complicitats per tirar endavant el cos i donar el necessari pas endavant amb totes les reivindicacions que el conseller havia plantejat.
Els aparells d'Estat tenen un paper cabdal en la transició nacional i això requereix que al capdavant dels Mossos s'hi col·loqui una persona amb consens"
El nomenament de Josep Lluís Trapero ha sigut una sorpresa per als Mossos d'Esquadra i també per al Col·lectiu Coronel Escofet donat que, sense voluntat de menystenir les capacitats tècniques de Trapero, aquest és una persona que no gaudeix del consens dels comandaments del cos ni dels propis Mossos d'Esquadra que han treballat a les seves ordres degut a les seves maneres de fer, el seu personalisme i la manca de capacitat de generar sinèrgies col·lectives.

A més, si l'actual número dos de Trapero, Antoni Vergés, el substitueix, s'acabarà potenciant un suposat bon professional però també un home que se sent sempre motivat per cantar amb força l'himne de la Guàrdia Civil, el cos d'on Vergés hi procedeix. Això ha provocat que hi hagi una gran preocupació al cos de Mossos d'Esquadra. Qui ha informat el conseller i li ha aportat les pistes per a col·locar Trapero al capdavant del cos? Per què no s'han tingut en compte altres candidats al càrrec que compten amb un més gran consens i experiència dins del cos?

Avui Catalunya, les seves institucions i els seus aparells d'Estat ─un d'ells, primordial, el cos de Mossos d'Esquadra─ tenen un paper cabdal en la transició nacional i això requereix que al capdavant del cos s'hi col·loqui una persona amb capacitat de lideratge indiscutible i amb capacitat de consens. 

El passat 23 de gener, davant del Parlament de Catalunya, 150 suposats Mossos d'Esquadra van manifestar-se amb la bandera espanyola i cridant, en castellà, en contra de la possibilitat que el poble de Catalunya exerceixi el dret a decidir. Setmanes després, en diferents comissaries, nuclis reduïts de Mossos van tornar a actuar en contra de la llengua del país i exhibint simbols unionistes: els ciutadans quintacolumnistes actuen amb tota impunitat dins del cos de Mossos d'Esquadra.

Davant d'aquesta situació el conseller de l'Interior necessita que al front del cos de Mossos hi hagi uns comandaments compromesos amb el país, estimats pel cos de Mossos d'Esquadra, amb capacitat de lideratge per a escombrar, d'una vegada, l'enemic interior, aquell que, dia a dia, desanima i desencisa la immensa majoria de Mossos que volen servir els ciutadans i que volen participar en el camí que, democràticament, emprengui el poble de Catalunya.

El conseller Espadaler ha de reflexionar i ha de prendre decisions amb contundència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat