Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de d'octubre del 2013 | 18:54
Crònica · Seguretat

Alícia Sánchez-Camacho oblida la indústria de la defensa

Sembla que la líder del PP a Catalunya ha descobert que això va de debò, i en un intent desesperat de retenir Catalunya ha llençat una proposta (millor tracte fiscal i un cert reconeixement singularitzat) per a restar suport per a la recuperació de la independència.

Àlex Calvo · La proposa no ha durat gaire, donat que els seus mateixos coreligionaris li han deixat clar immediatament que ni parlar-ne. A Madrid s'imposa la política del tot o res. Ja sabem com acabarà, cap problema: com han acabat totes les colònies espanyoles. Lliures.

Ara, no deixa de sobtar la poca ambició d'aquesta, i de moltes altres propostes similars llençades els darrers mesos. Sense negar la importància que té l'espoli fiscal i el caràcter maligne del famós café para todos, són aquestes les dues úniques vies per les que Espanya escanya Catalunya? Malauradament no, tan sols en són un exemple.

Centrem-nos en la indústria de la defensa. Podria algú explicar per quin motiu successius governs espanyols (i no tan sols del PP, la dita de Josep Pla sobre espanyols de dretes i d'esquerres és de plena aplicació en el camp de la indústria de la defensa) han sabotejat tots els projectes catalans en aquest camp? Podria algú explicar per quin motiu Madrid s'ha dedicat a promoure projectes industrials en zones, com Sevilla o Albacete, de nul.la tradició industrial? Seria possible rebre informació detallada sobre el cost dels subsidis corresponents i els sobrecostos derivats de la fabricació enmig d'un desert? Finalment, podria algú explicar quants llocs de treball ha perdut Catalunya degut a aquesta política d'apartheid industrial?

Si la senyora Sánchez-Camacho és sincera en el seu intent de que Catalunya romangui dintre d'Espanya, hauria de discutir obertament i sense complexes aquestes qüestions. Si realment ens vol fer una oferta atractiva, hauria d'incloure la creació de llocs de treball de qualitat en el seu paquet. O creu potser que els catalans continuarem acceptant aquesta discriminació, parant l'altra galta? De cap manera. Hem deixat enrere la por i els complexes, i no estem disposats a continuar sent ciutadans de segona. Volem fabricar components per a avions militars, aprofitant que tenim Tolosa al costat.

Naturalment, Madrid no acceptaria mai tancar la fàbrica d'Airbus a Sevilla i acabar amb l'apartheid industrial, i si la proposta de la Sra. Sánchez-Camacho hagués inclós aquest punt, la resposta del seu mateix partit hauria estat encara més virulenta. Per altra banda, un cop Madrid no disposi dels nostres impostos aquesta fàbrica tancara igualment, doncs no té cap raó de ser més enllà de l'obsessió espanyola per desindustrialitzar Catalunya. Heus ací el gran drama dels catalans que volen salvar Espanya. No poden fer cap proposta mínimament seriosa perquè Madrid la rebutja immediatament, mentre que aquest mateix rebuig, aquesta política del tot o res, solament allarga el drama d'Espanya, que ho acabarà perdent tot. En el camp que estem parlant, la fàbrica d'Airbus a Sevilla i la fàbrica d'Eurocopter a Albacete.
Les reformes a Espanya no tindran lloc per a conservar Catalunya. Passaran un cop Catalunya hagi dit definitivament adéu"
Per tant ha arribat el moment de deixar-nos de romanços i entendre que és impossible plantejar cap proposta mínimament seriosa per a que Catalunya romangui dintre d'Espanya. Acabar amb la discriminació i el maltracte permanent que patim suposaria una reforma radical de l'Estat Espanyol que les elits madrilenyes i els petits regnes de taifes de les autonomies artificials no estan disposats a ni tan sols discutir. És més, ningú a Espanya no té prou estatura política per a imposar un acord d'aquesta mena. Quin polític espanyol podria sobreviure al tancament i trasllat a Catalunya de les fàbriques d'Airbus de Sevilla i d'Eurocopter d'Albacete? Cap ni un.

Per tant, les reformes pendents a Espanya no tindran lloc per a conservar Catalunya. Tindran lloc un cop Catalunya hagi dit definitivament adéu. Ara, si les elits governants a Madrid intenten compensar la sortida de Catalunya amb una pressió fiscal encara més elevada sobre el País València i les Illes, llavors potser ens enfrontem a un escenari diferent. En aquest escenari, la base fiscal per a sostenir la indústria de la defensa espanyola encara seria més petita, i això n'acceleraria la fi. El resultat final seria una geografia de la indústria de la defensa a la Península Ibèrica molt més racional, centrada en les zones de forta tradició industrial, amb bones connexions portuàries, i properes al gran cluster aeronàutic de Tolosa. Tot això encaixaria en les transformacions pendents de la indústria de la defensa a nivell europeu i contribuiria a fer-la més competitiva.

Tornant a la proposta de la senyora Sánchez-Camacho. Aquesta no té la profunditat necessària per a ser discutida seriosament, donat que oblida, entre d'altres, la necessitat ineludible d'acabar amb l'apartheid industrial en el camp de la defensa. Si l'hagués inclosa, però, la resposta del seu mateix partit hauria estat encara més violenta, ja que Espanya no està disposada (tot i que al final les acabarà perdent) a renunciar a les fàbriques (com Albacete i Sevilla) que per lògica econòmica haurien de ser a Catalunya.

Ara, tot i que evidencia la impossibilitat de reformar Espanya i per tant referma el convenciment que la seva fi s'apropa, és positiva en el sentit que deixa clar que la líder del PP a Catalunya ha entès que això va de debò. Ha entès que els esclaus, condemnats a no poder fabricar tancs ni avions, han dit prou. Que ho entengui no vol dir necessàriament que canviï, però és un pas endavant. Vol dir que Catalunya conserva la iniciativa i imposa la seva narrativa, i en qualsevol batalla això és essencial.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat