Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de d'octubre del 2012 | 18:40
Crònica

President de Catalunya o candidat de CiU?

A l'antic Hotel Ritz de BCN ahir Mas va fer un pas endavant instant els empresaris a no interferir-se en la seva transició nacional. Mas va estar prudent però també contundent. Però en el moment en què el President va demanar una majoria absoluta únicament per a CiU creiem, des del Col·lectiu Joan Creixell, que va errar.

Artur Mas ha d'entendre que el 25-N ell no serà solament el cap de llista de CiU ─que també─ sinó que serà el President de Catalunya que ens convocarà a portar el país cap a ésser un nou estat a Europa. I això Mas no ho pot fer sols amb CiU, tot i la importància d'aquest espai electoral majoritari al país.

Artur Mas, candidat de CiU, ha de decidir si juga només aquests paper o si és el President de Catalunya. Si Mas vol ser el segon, ha d'escollir parella, no sols de ball sinó de lluita i compormís per a construir les estructures d'Estat de Catalunya i l'estratègia per a assolir-la.

Avui dia, el panorama preelectoral és clar. Hi ha un bloc sobiranista ─CiU, ERC, ICV i la CUP─ el qual ha d'assolir 90 diputats o més per tal de poder tirar endavant el dret a decidir i a exercir-lo ─si no queda més remei─ amb la tutela internacional. 
La entesa entre CiU i ERC és la garantia que el procés serà imparable"
Mas, però, necessitarà un soci preferent, amb garanties, amb solidesa, irreductible, i sols té una opció clara i seriosa per a aquest paper: ERC. L'entesa Mas-Junqueras és la garantia de poder fer un pas endavant de no retorn ni de paràlisi davant les dificultats. O és que hi pot haver algú que pensi que es pot tenir de soci preferent un PSC de Pere Navarro...? O els botxins del projecte nacional català al Principat, les Illes i el País Valencià que és el PP?

CiU i ERC, cadascun amb els seus electors i espai electoral propis, són la garantia que el procés serà imparable. CiU i el President Mas han d'anar molt en compte donat que una part de la societat catalana és poruga i una altra té el seu negoci a Espanya. Ho tenen difícil però ambdues parts intentaran que el bloc sobiranista no es produieixi. Perquè saben que les diferències entre la bona gent sobiranista de CiU de centre i la bona gent d'esquerrra i republicana d'ERC estan decidits i il·lusionats amb el seu projecte.

A més, Mas i Junqueras, colze a colze, han d'obrir els seus braços a sumar dues forces polítiques ─ICV i CUP─ que de ben segur suposaran un problema per a CiU. Els convergents han d'entendre, però, que el 25-N ens hi juguem quelcom més que un model de societat o la composició del Parlament de Catalunya: ens hi juguem el ser capaços de fer un bloc nacional plural per assolir la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat