Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 24 de de novembre del 2014 | 20:09
Crònica · Política

No és moment de 'coitus interruptus'

Algú ha dit que el procés català és com una pel·lícula porno: tothom sap com s'acabarà. I és veritat que, en un context democràtic com el de l'Europa actual, si la majoria social d'un país reclama exercir el dret a l'autodeterminació, el procés ha de desembocar necessàriament en la votació corresponent, tal com va passar al Quebec i a Escòcia.

Mentre això no es produeixi; mentre els catalans no siguem convocats al que Artur Mas anomena "la consulta definitiva", es mantindrà la sensació –que el 9N no ha aconseguit dissipar- d'anar girant en una rotonda.

Ja sabem que, segons el full de ruta, la sortida del bucle hauria de ser un referèndum, i que, si això no és possible i no queda altre remei, també podria consistir en unes eleccions que els partits converteixin en plebiscitàries.

Però unes eleccions només poden fer la funció de "consulta definitiva" i conduir a la resolució -en un sentit o en un altre- del procés si els partits sobiranistes les transformen efectivament en un plebiscit.

La manera en què els electors –i la comunitat internacional- percebrien més clarament el caràcter plebiscitari de les eleccions seria una candidatura que, superant per una vegada la lògica dels partits, aglutinés tots els partidaris del . Si això es demostra inviable, pot haver-hi altres fórmules, sempre i quan els partits sobiranistes col·loquin inequívocament al centre del programa electoral  l'opció per la independència i el camí per a arribar-hi.

Però si es constata que ara mateix no hi ha prou consens per a convertir les eleccions en un veritable plebiscit sobre la independència, val és deixar-ho per més endavant. El que no ens podem permetre és fer, com a continuació d'un referèndum no referendari, unes eleccions plebiscitàries de caràcter no plebiscitari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat