Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'octubre del 2011 | 17:09
Crònica · Política
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

Nacionalistes mallorquins i valencians volen trencar el bipartidisme

L'any 2008 valencians i balears només van aportar a Madrid diputats del PSOE i del PP. Com si fossin regions de l'Espanya castellana, cap mena de fet diferencial les ressaltava. Ara, el nacionalisme d'esquerra pot fer història entrant per primera vegada al Congrés dels diputats.

Els històrics Bloc Nacionalista Valencià i Partit Socialista de Mallorca ho intentaran en coalició amb forces ecologistes autòctones que estan federades a Equo, el nou referent estatal d'ICV. A favor tenen el vent indignat contrari al bipartidisme i la reducció de llistes electorals de partits minoritaris que no hauran obtingut els avals que ara es demanen.

A Balears el panorama és més difícil. El PSM mai ha obtingut un diputat al Congrés tot i que ho ha provat amb tots els pactes possibles. La vegada que va estar-hi més a prop va ser el 2004 pactant amb Esquerra Unida, però els 40.000 vots no van servir de res, perquè tant PSOE i PP anaven aleshores molt forts. El 2008 una coalició en clau nacionalista, Unitat per les Illes, que incloïa els regionalistes d'UM i també ERC va ser un fracàs electoral. Ara pacten amb Iniciativa-Verds que forma part d'Equo. Volen esgarrapar el quart diputat del PSOE que el perdrà segur per la davallada general socialista. Però el més probable és que se l'endugui el PP que es quedaria amb 5. En tot cas, el PSM sempre ho ha tingut millor quan el PSIB-PSOE ha anat de baixa i aquesta és la seva esperança.

Al País Valencià, tot i que el Bloc no obté tant percentatge de vots com el PSM, el fet que hi hagi més població i més diputats en joc, els pot anar a favor. El Bloc, després de molts intents, ha encertat la fórmula amb la Coalició Compromís que forma amb Iniciativa i els Verds.  Compromís va ser la revelació de les darreres eleccions a les Corts Valencianes i les enquestes li pronostiquen entre 1 i 3 diputats al Congrés. Si fossin 2 o 3 significaria que hauria pujat de vots respecte a les darreres autonòmiques, fet que confirmaria l'ascens.

Mentre la dreta segueix inalterable a Balears i al País Valencià, l'esquerra podria mostrar-se, per primera vegada, amb accent nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat