Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de desembre del 2005 | 00:00
Crònica · Política

El govern del PSOE esperava una negociació més ràpida i fàcil de l'Estatut


El govern del PSOE esperava una negociació més ràpida i senzilla del projecte d’Estatut català amb el quatripartit que el va aprovar al Parlament a finals de setembre. Tres mesos després no hi ha acords significatius en els temes més espinosos, que encara estan “molt verds”, i les dues properes setmanes es perfilen com a El govern del PSOE esperava una negociació més ràpida i senzilla del projecte d’Estatut català amb el quatripartit que el va aprovar al Parlament a finals de setembre. Tres mesos després no hi ha acords significatius en els temes més espinosos, que encara estan “molt verds”, i les dues properes setmanes es perfilen com a clau per resoldre temes com ara el finançament, la definició de Catalunya com a nació o el blindatge de competències.
Els negociadors socialistes -Alfredo Pérez Rubalcaba, José Montilla i Francisco Camaño- esperaven que es podrien celebrar diverses reunions amb la part catalana -públiques o no- per anar perfilant l’acord. CiU, però, no ho ha volgut encara i sembla que la setmana que ve o la següent es podrà celebrar la reunió entre les parts a Madrid. En els propers dies sí que se celebrarà una reunió del quatripartit a Barcelona amb el conseller d’Economia del govern, Antoni Castells, per valorar l’oferta de model de finançament autonòmic que els haurà fet arribar el govern central a través del vicepresident segon Pedro Solbes.
Diferents sectors del govern central consideren que l’acord serà “difícil” perquè veuen les posicions catalanes “molt enrocades” i Zapatero “molt tip” de la situació, especialment de gestionar les seves relacions polítiques amb ERC. En aquest sentit el paper de CiU per atemperar els ànims podria ser clau, però al PSOE tenen clar que, massa sovint, la federació nacionalista fa el doble joc i el seu tarannà dialogant i pactista als salons de la capital espanyola es converteix en maximalisme a Barcelona.
Aquestes dues setmanes seran, en principi, clau. Caldrà veure si es prorroga el termini d’esmenes encara més –caldria aleshores el vist-i-plau del PP en comissió- i la cosa se’n va a febrer o els partits compromesos amb l’aprovació del text català han de forçar màquina i pactar alguna cosa abans del dia 27 de desembre per tal que el PSOE no sigui després “pres” de les esmenes que presenti. Maragall, i també Zapatero, calculaven que l’acord “marc” es tancaria abans de Nadal. Encara són a temps de complir el seu calendari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat