Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de setembre del 2010 | 12:10
Crònica · Política

Renúncia o ajornament?

El Govern escocès presidit pel nacionalista Alex Salmond finalment s'ha fet enrere sobre la qüestió del referèndum secessionista. Malgrat que es presentà a les eleccions amb l'anomenat referendum Bill al  seu programa i després de diverses promeses de celebració del referèndum i haver publicat un White Paper, Salmond anuncià fa pocs dies que aquest projecte no es presentarà davant la cambra de Hoolyrood.

La minoria parlamentaria del partit de Govern, l'SNP que compta amb 47 diputats sobre 129, faria impossible l'aprovació de la llei ja que els partits unionistes hi votarien en contra. A punt d'esgotar la legislatura, però, el govern independentista vol que no sigui vist com una renúncia al seu programa sinó com un ajornament després d'haver mobilitzat el seu electorat a la campanya sobre el futur constitucional anomenada National Conversation durant els darrers tres anys i mig. Així, ja ha anunciat que la llei del referèndum es publicarà però amb la intenció de que sigui coneguda pel seu electorat de cara a les eleccions escoceses previstes pel maig del 2011.

La maniobra sembla, doncs, buscar una sortida digna després d'una legislatura en que l'SNP s'ha esforçat per convèncer l'electorat de que és capaç de governar i ara no vol ser jutjat exclusivament pel fracàs referendari. Des d'alguns sectors s'ha volgut empènyer a Salmond a presentar la llei davant del Parlament, però aquest ha preferit evitar una derrota parlamentària que a pocs mesos de les eleccions seria interpretat com un símptoma de debilitat. L'SNP prefereix que la qüestió de la secessió sigui l'eix de la campanya electoral ara que els laboristes semblen immersos en una crisi, després de la derrota a les eleccions generals, i els liberaldemòcrates han pactat amb els conservadors a Londres.

Convertint la qüestió referendària en l'eix de la campanya electoral del maig l'SNP buscaria maximitzar els seus suports per poder tenir una posició de força en un nou parlament de Holyrrod. El cert és, però, que l'electorat de l'SNP podria estar decebut per una legislatura amb pocs avenços significatius en l'autogovern. Els traspassos acordats a la comissió Calman són jutjats com a insuficients pels secessionistes. D'altra banda, si tenim en compte que laboristes, liberaldemòcrates i conservadors fan front comú contra el referèndum l'SNP necessitaria una majoria molt còmode per poder tirar-lo endavant ja que actualment només compta amb el suport del partit verd i diputats independents.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat