Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de d'octubre del 2010 | 13:25
Crònica · Política

El veritable rostre del socialisme espanyol

Com si el socialisme espanyol s'hagués tret definitivament la careta, la darrera setmana hem vist unes quantes demostracions més del procés de recentralització política i d'involució democràtica que es cou a Madrid. En comptes d'avançar cap a l'acceptació del pluralisme, el PSOE s'enroca en les tesis més centralistes. La recopilació dels esdeveniments dels darrers dies resulta esfereïdora si analitzem la coincidència i complementació dels argumentaris d'uns i altres. El discurs sembla extret de les millors tribunes de la caverna mediàtica: coacció, por, amenaces i intransigència davant de possibles solucions moderades.

El discurs de la por
El 2006, en ple procés estatutari, el tinent general de l'Exèrcit de Terra Espanyol, José Mena Aguado, s'encarregà de recordar el paper de l'exèrcit a l'Estat espanyol en la defensa de la Constitució. Aleshores la Moncloa s'afanyà a presentar-lo com un cas aïllat i el féu passar a la reserva mentre diverses associacions militars li donaven suport. El passat dimarts, però, fou el ministre deTreball, Celestino Corbacho, qui deixà estupefactes els periodistes quan, això sí, de manera elegant, afirmà que ens podem desconnectar del mercat espanyol, tot i que de manera traumàtica, però que ningú no ha de pensar que la independència seria pacífica.

El "problema" autonòmic
El mateix dimarts, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, secretari d'Estat d'Economia i de Comerç amb els primers governs de González, feia seves les opinions que ja havia defensat el coordinador d'economia del Partit Popular Cristóbal Montoro: l'Estat de les autonomies és un llast econòmic per a l'Estat espanyol. Així, Ordóñez, actualment governador del Banc d'Espanya, proposava limitar per llei des de Madrid la despesa dels governs autonòmics.

Els guardians del socialisme jacobí
El que fou president de la Junta d'Extremadura durant vint-i-quatre anys, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, escrivia aquesta setmana a les pàgines d'El País carregant contra Felipe González. Ibarra es mostrava indignat amb l'article que l'expresident espanyol signà amb Carme Chacón defensant la retallada de l'Estatut i l'adequació d'aquest a la Constitució espanyola com a marc de coinvivència. Segons el socialista extremeny les tesis de González i Chacón serien una concessió de González al nacionalisme perifèric i la prova que el socialisme català ha estat capturat per les tesis independentistes: "Los nacionalistas han roto el pacto de la Transición y, ahora, apuestan por la nación, la capacidad de decidir y la autodeterminación."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat