Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de febrer del 2014 | 15:17
Crònica · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

Pròxim objectiu: l'estelada

Enmig del pla estatal contra el procés sobiranista català, ara li ha tocat el torn al seu principal símbol: l'estelada. Ja vam esmentar que el principal objectiu de la famosa estratègia de Rajoy contra aquest procés és trencar la pau social existent a Catalunya per així tenir arguments de cara a la comunitat internacional per poder-la intervenir políticament, atacant sistemàticament tots i cadascun dels pilars sobre els quals es fonamenta el sobiranisme i negant qualsevol possibilitat de diàleg o negociació. 

Primer li va tocar a la nostra identitat nacional a través de la tristament famosa sentència del tribunal constitucional, després al sistema financer mitjançant l'adopció de mesures sistemàtiques d'ofec econòmic i financer, posteriorment, al sistema d'ensenyament en català amb l'atac directe al model d'immersió lingüística i, finalment, al sistema polític amb les constants invasions a les competències polítiques autonòmiques o les oportunes campanyes de desprestigi contra els principals polítics catalans per part de mitjans de comunicació nacionals. Ara li ha tocat a la seva simbologia, a l'estelada.

Aquest atac no ha estat causal. Forma part d'aquesta estratègia i és la resposta de l'Estat espanyol a la resolució aprovada fa uns dies pel Parlament de Catalunya en la que es reconeixia l'estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima i no violenta i en la que s'instava a la Generalitat fer totes les gestions possibles per garantir que els aficionats no fossin impedits ni sancionats pel fet d'exhibir estelades en esdeveniments esportius. La resposta de l'Estat espanyol no s'ha fet esperar: prohibir l'estelada, menyspreant així novament al Parlament de Catalunya.

Però no només han prohibit qualsevol exhibició de les estelades, com ha passat amb la final de la Copa del Rei de bàsquet a Màlaga, sinó que, a més, han intentat coaccionar, en el nostre propi territori, a tot aquell que exhibeixi una estelada al seu balcó, com han fet a Sant Celoni. Un atac de ple contra el principal símbol del sobiranisme, la continuació d'aquell patètic intent de registrar-la a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) després de la gran mostra de força de la Via Catalana de l'any passat.
Creuen que si poden trencar la pau social, podran desvirtuar l'exemplaritat del procés sobiranista català"
L'estratègia del govern espanyol es limita únicament en amenaçar, coaccionar, imposar, destruir i silenciar qualsevol brot sobiranista que pugui sorgir o contra qualsevol pilar sobre el qual el sobiranisme es pugui sustentar, en comptes de, com faria qualsevol altre país modern, desenvolupat, democràtic i de dret, gestionar correctament una crisi com aquesta seguint les principals fases que s'exigeixen en qualsevol procés de gestió de crisis: analitzar quina és la problemàtica, determinar-ne les possibles causes i iniciar un procés de diàleg i de negociació per trobar una solució que satisfaci, si és possible, a totes les parts.

No obstant, el govern espanyol ha optat per una altra via, ja sigui per incapacitat política, per dèficit democràtic o, senzillament, perquè han considerat que aquesta és la més favorable per als seus interessos ja que consideren que el procés sobiranista és quasi irreversible, per la qual cosa cal tallar-lo de soca-rel. No vol entrar en cap diàleg ni negociació, buscant directament l'enfrontament, un enfrontament que creuen que en seran els clars vencedors. Creuen que si poden trencar la pau social, podran desvirtuar l'exemplaritat del procés sobiranista català i aleshores tindran arguments per intervenir políticament, amb la força si cal.

Però nosaltres no hem de caure en aquest parany. Cal continuar el nostre camí amb fermesa i decisió. Ningú ha dit que el procés fos fàcil i lamentablement no utilitzaran l'instrument més civilitzat i adequat de tots els existents i el que qualsevol país modern, democràtic i de dret, davant una crisi com aquesta utilitzaria: el diàleg i la negociació. Per tant, no prenguem mal.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat