Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de maig del 2012 | 18:48
Crònica · Política catalana

President Mas, la Història l'ha cridat a vostè

La Història es construeix a cops. De sobte, hi ha moments en què tot es precipita. I ara li toca al President Mas liderar aquesta acceleració dels esdeveniments. Només ell té la responsabilitat de decidir si ens evaporem de forma inexorable cap a un autogovern de ficció o fem el salt imprescindible cap a l'Estat propi.

Madrid · I tot apunta que és ara o mai. Heus aquí deu raons, President, que es palpen a l'aire de Madrid i que l'aboquen a ser valent. 
1.-
Hisenda presumeix impúdicament de tenir la clau de les finances catalanes. Sap que té la potestat de deixar el nostre deute als peus del cavalls o injectar oxigen a les finances de la Generalitat, sempre en règim de respiració assistida.

2.- Ha quedat acreditat que ni el PSOE ni el PP compleixen la legalitat. Quin sentit té seguir en un Estat fallit en què les administracions que redacten les lleis són els primers que es vanten de menystenir-les?

3.- Catalunya només és una "prioritat" en infraestructures en l'àmbit dels somnis fugissers. Quan es tracta de posar diners, les inversions passen de llarg dels territoris que haurien de ser –en una lògica del sentit comú– el motor de la recuperació de l'Estat.

4.- A Madrid la satisfacció és evident perquè s'està aconseguint aplicar un programa recentralitzador (ai l'estabilitat pressupostària...), setmana rere setmana, i amb ben poca contestació social. De fet, a vegades amb el vot afirmatiu al Congrés de CiU, atrapat pel PP al Parlament.

5.- A la capital de l'Estat espanyol, aquesta setmana s'ha evidenciat que als catalans només ens hi volen dòcils. Esperanza Aguirre, cara visible del nacionalisme espanyol, ha atiat de nou la caverna contra aquells que puguin gosar expressar el rebuig als símbols espanyols.

6.- A Espanya tenen coll a avall que de selecció "nacional" només n'hi ha una. L'Espanya federalitzant és una ficció del passat, a dreta i a esquerra.

7.- El pretext de la crisi serveix als espanyols per laminar tots aquells tímids avenços d'autogovern que havíem aconseguit amb esforç durant 30 anys. El discurs de suprimir duplicitats a Madrid només l'enfoquen cap a la perifèria.

8.- Ens ho obliguen a quedar-nos però sense bancs. I els nostres diners només serveixen per tapar els forats del banc del PP.

9.- Espanya, cada cop més, s'expressa només en castellà. El català, al Senat i gràcies. Espanya és Castella; Catalunya paga la festa.

10.- Per ells, l'únic camí per a anar a Brussel·les –clau dels nostres problemes– passa per Madrid. I hi ha dreceres. President, la Història l'ha cridat a aturar aquesta espiral sense sentit. La responsabilitat és seva. I, com va dir el mestre Puyal, té un poble que el seguirà si és valent. A Madrid és l'únic missatge que, ara mateix, poden entendre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat