Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 1 de de desembre del 2014 | 20:42
Crònica · Política catalana
Marc Costa
Advocat i politòleg

Polítics, ara és la vostra hora

El President Mas ha presentat el seu full de ruta de cara a assolir en un termini d'aproximadament un any i mig la independència del nostre país. Una proposta personal, intel·ligent, interessant, agosarada i valenta basada en una candidatura unitària de país conformada per partits polítics, societat civil i professionals experts reconeguts, que, no obstant, obre alguns interrogants importants, especialment pel fet de que no ha estat consensuada prèviament amb els altres partits sobiranistes com ERC i la CUP.

A més, tot sembla indicar que ERC pretén defensar l'opció de llistes independents sota un paraigua comú, com podria ser "Ara és l'hora", amb la qual cosa s'encetarà properament un intens debat de quina de les dues opcions beneficiaria més les opcions sobiranistes de cara a les properes eleccions plebiscitàries.

Lamentablement, la manca de consens polític ha impedit que disposem per a aquestes transcendentals eleccions d'una legislació electoral pròpia i que haguem d'aplicar la normativa electoral espanyola, d'acord amb la Disposició Transitòria Segona del nostre Estatut de Catalunya. Per tant, el nombre d'escons es distribuirà per circumscripcions provincials d'acord amb el sistema d'Hondt, un sistema que sol tendir a sobrerepresentar els partits grans i majoritaris.

Això provoca que una llista unitària conjunta encapçalada només per les dues principals forces polítiques catalanes pot tenir un efecte limitat sobre el repartiment final d'escons. Caldria, en qualsevol cas, que se sumessin en aquesta candidatura partits més minoritaris, com ara la CUP o el recentment creat Moviment d'Esquerres (MES), supòsits que a hores d'ara es presumeixen extremadament complicats.

Per altra banda, una llista unitària probablement no seria la millor forma de recollir la gran diversitat de sensibilitats socials i polítiques del sobiranisme i podria provocar el denominat efecte centrifugador, de manera que sectors més moderats de CiU podrien no donar suport a aquesta coalició per la presència d'ERC o la CUP i viceversa, que sectors més radicals d'aquestes dues formacions polítiques no donessin suport a aquesta candidatura unitària per la presència de CDC, amb la pèrdua de vots que això podria suposar.
En aquesta eventual llista unitària, la proporció entre representants de la classe política i de la societat civil serà molt important"
No obstant, és cert que aquestes eleccions no seran unes eleccions ordinàries sinó excepcionals, de caràcter plebiscitari, de manera que probablement la càrrega emotiva dels partits en aquesta llista unitària quedaria probablement difuminada en un segon terme pel què sí que serà essencial en aquesta contesa electoral com serà la consulta proposada.

És evident que el President Mas no vol caure novament en l'error del 2012, quan va creure que ell tot sol podria capitalitzar la gran mobilització sobiranista de l'11S d'aleshores, de manera que ara està decidit a portar als ciutadans de Catalunya a les urnes però només si es fa de manera col·lectiva i unitària, amb la implicació de tots els partits polítics i la societat civil sobiranistes per així poder repartir la responsabilitat entre tots. També sap perfectament que en unes eleccions amb llistes separades, encara que tinguessin un contingut programàtic comú, si CDC no resultés la força guanyadora, tal i com les enquestes així semblen indicar, debilitaria enormement el seu futur i legítim lideratge en el subsegüent procés de transició nacional.

Per tant, arribat a aquest punt, sorgeix la qüestió important sobre com s'hauria de conformar aquesta candidatura de país, que hauria de ser formada per persones representatives de la societat civil, professionals i especialistes en les matèries clau per a la construcció del nou Estat català i per persones proposades pels diferents partits polítics que la conformarien.
Deixem ara treballar a la nostra classe política per tal que ens demostrin que poden estar a l'alçada del què es mereix l'actual procés"
Aquesta candidatura unitària, però, hauria de tenir una important càrrega política ja que, a banda d'encarregar-se d'aquest procés de construcció nacional, també hauria de gestionar el dia a dia de la vida política catalana, una tasca pròpia de la classe política tradicional que no pas de la societat civil. I és aquí on poden sorgir les grans dificultats, ja que si aquesta candidatura unitària vol englobar la diversitat política i de sensibilitats que caracteritza l'espectre polític català, molt probablement sorgiran sovint discrepàncies en aquesta gestió política quotidiana.

A més a més, la presència de representants polítics en aquesta candidatura unitària pot fer perdre l'aparença de candidatura de país que es pretén configurar i potenciar l'esmentat efecte centrifugador. Consegüentment, en aquesta eventual llista unitària, la proporció entre representants de la classe política i de la societat civil serà molt important.

En qualsevol cas, sigui quina sigui l'opció que cadascú prefereix, deixem ara treballar a la nostra classe política per tal que ens demostrin que poden estar a l'alçada del què es mereix l'actual procés sobiranista, prioritzin la unitat política que la societat civil catalana els exigeix, siguin capaços d'arribar a un acord sobre la fórmula que millor satisfaci als interessos sobiranistes per a les eleccions plebiscitàries que s'han de celebrar irrenunciablement la propera primavera, mostrant així la generositat i maduresa que esperem d'ells. No ens falleu. Ara és la vostra hora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Nació Digital
Respecte, dignitat i seguretat per a la nostra policia
Opinió · Política catalana
Quin paper tindran els Mossos?
Opinió · Seguretat
Tenim un problema amb la nostra policia
Opinió · Política
La democràcia ha mort
Opinió · Política catalana
Mossos i referèndum.
Opinió · Política catalana
Per què hem de tornar a ser molts aquest 11S?
Crònica · Seguretat
La seguretat nacional, l'assignatura pendent
Opinió · Política
Per què ens escandalitzem?
Opinió · Política catalana
Ara (altra vegada) un referèndum?
Indica publicitat