Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de novembre del 2011 | 15:51
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

Osona i Gràcia lideren la remuntada independentista

En les darreres eleccions al Congrés, la coalició formada per ERC, RCAT i Catalunya Sí ha quedat en 5ª força a Catalunya per darrera d'ICV, ha perdut 50.000 vots i passa d'un 7,8 % a un 7,1% del total de vots.

El barri de Gràcia és un dels llocs on ERC té més implantació

Normalment quan un partit baixa, baixa a tot arreu i quan un partit puja, puja a tota arreu. Quan una formació ve d'una tendència a l'alça o a la baixa pot passar que "encara" baixi o pugi en alguns municipis mentre que en d'altres ja comenci a capgirar la tendència.  Això sembla que és el que ha passat amb ERC.  Si observem els resultats, veiem com les pèrdues es  van concentrar a fora de la circumscripció de Barcelona. Així en la majoria de poblacions de Tarragona, Girona i, sobretot, Lleida, la coalició independentista perd vots i baixa de mitjana 2 o 3 punts percentuals.  Com menys possibilitats d'aconseguir l'escó més vot útil que marxa cap a CiU. En canvi, a la circumscripció de Barcelona la coalició gairebé manté les xifres del 2008. Es perden només uns 12.000 vots i la baixada en percentatge és insignificant, només una dècima. Totes les enquestes donaven representació a Esquerra  a Barcelona i per tant l'efecte vot útil cap a altres forces no afecta.

En molts municipis barcelonins ERC baixa molt lleugerament el percentatge perdent pocs vots i en d'altres perd algun vot però guanya en percentatge degut a la petita baixada general de participació. Són els casos de la ciutat de Barcelona, de Cerdanyola o de Granollers.  En altres territoris, però, no només guanya en percentatge sinó que fins i tot suma més vots absoluts que el 2008. Són els casos de la ciutat de Vic i molts municipis d'Osona , de Cardona, del Districte de Gràcia (Barcelona) o del centre de Terrassa.  Gràcia i Osona són les zones amb més suport republicà de Barcelona i de Catalunya respectivament. Allí on tradicionalment el partit és més fort és on es donen les primeres senyals de remuntada. En aquests territoris el vot blanc baixa, mentre al conjunt de la circumscripció puja. És on probablement s'havien refugiat electors republicans el 2008 crítics amb la reedició del segon tripartit. En els municipis on el partit és més feble, a l'àrea metropolitana, ERC baixa en percentatge. Hi ha però una excepció: Sant  Vicenç dels Horts, on l'efecte de l'alcalde Junqueras es fa notar clarament.

ERC mostra clars símptomes de recuperació en els seus graners de la circumscripció de Barcelona. Allí on la participació a les consultes independentistes va ser molt elevada, el partit té bona implantació i els candidats han trepitjat més, sembla que la música de la nova ERC ja comença a donar els seus fruits.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Indica publicitat