Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 16 de de novembre del 2011 | 15:56
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

Esquerra, cap al quart diputat

Després dels darrers fracassos electorals,  ERC es troba en el millor dels escenaris possibles. La renovació a la direcció amb Oriol Junqueras i les primàries que han elegit Alfred Bosch han estat impecables.

Aquesta ERC no és la de sempre. No només els dirigents nous prenen decisions valentes, sinó que els que deixen la primera línea ho fan, per primera vegada a la història,  sense estripar. Ja era hora.

La campanya està anant bé per als independentistes. Austera, però segons diuen els que han assistit als mítings, càlida i propera. La presència, complementària,  de Tardà i Carretero  més enllà de Bosch i Junqueras, satisfà a diversos als sectors de l'independentisme. Molts militants expressen que feia força eleccions que no es veia tant il·lusió al voltant del partit. El suport d'intel·lectuals, d'artistes i societat civil ha estat també destacable. Des del 2003 que no havien aconseguit tantes adhesions. Per altra banda, sembla que les crides al vot nul i l'abstenció de SI i CUP no transcendeixen gaire més lluny dels respectius cercles militants. Força electors d'aquests partits votaran ara Bosch. El dubte és si seran electors que tornen a ERC per quedar-s'hi o si, més probablement, són persones que en cada convocatòria triaran la millor opció sobiranista i ara opten per ERC.
Des del 2003 que no s'havien aconseguit tantes adhesions
En un article anterior dèiem que seria un èxit per als republicans mantenir els tres diputats,  dos per Barcelona i un per Girona.  Les enquestes que fa uns mesos auguraven 0-1 per ERC ara ja parlen totes de 2-3. Ja hi ha qui somia amb un quart diputat. Podria ser el tercer per Barcelona però probablement és més fàcil que fos el primer per Tarragona o Lleida.  En aquestes dues circumscripcions el 2008 a ERC li va faltar relativament poc per aconseguir representació.  A Tarragona va obtenir vora 35.000 vots i li van faltar uns 6.000 per arribar al diputat. A Lleida en va aconseguir prop de 27.000 i li van faltar 4.500 per robar-li el diputat al PP. A Tarragona, la suma exacte del que va treure ERC, CUP i SI a les passades municipals del maig, amb una participació més baixa, ja supera els 41.000 vots que probablement seran necessaris per obtenir el diputat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat