Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de març del 2011 | 19:58
Crònica · Política catalana

ERC posa en qüestió l'estratègia de l'esquerra nacional

La patacada electoral d'Esquerra el 28 de novembre, combinada amb el pànic d'alguns alcaldes i caps de llista a perdre posicions als ajuntaments, ha dut els republicans a obrir-se a pactes amb Reagrupament i els partidaris de Joan Laporta, que fins fa poc eren titllats de dretans o populistes pels dirigents d'Esquerra, una formació que, a l'hora, era qualificada de poc independentista.

Laporta i Portabella

El mateix Laporta va encetar la campanya del 28 de novembre, quan era candidat de Solidaritat, titllant "d'inútil i pocavergonya" l'ex conseller de Cultura Joan Miquel Tresserres, que havia qualificat de "simple" el discurs de l'ex president del Barça.

Ara, d'això res i a acumular forces. Dins d'ERC hi ha, però, el temor evident a que tota aquesta estratègia de sumes no faci més que debilitar la posició ideològica del partit en un futur i fer recular la idea de l'esquerra nacional, que al seu dia va formular Josep-Lluís Carod-Rovira i, més tard, assumir Joan Puigcercós. Una estratègia que, si bé els ha passat factura pels errors comesos al Govern i per la impossibilitat de fer entrar en crisi irreversible la relació entre el PSC i el PSOE, els ha legitimat com a partit d'esquerres. Ara, dirigents com Jordi Portabella pregonen que ells van ser els primers a fer el tripartit, els primers a trencar-lo l'any 2007 i que ara són els primers a estrenar un nou paradigma, que passa pel front nacional i l'acumulació de forces independentistes.

Dirigents d'ERC recorden, però, que l'estratègia de Portabella, si bé li pot permetre treure pit la mateixa nit electoral si la seva llista treu, de nou, els 4 regidors que va obtenir el 2007, pot ser molt contraproduent a la llarga. Si això passa, d'entrada ERC tindrà la meitat de regidors que els actuals, passant de 4 a 2, atès que un seria per Laporta i l'altre per Reagrupament, que podrien estar temptats de trencar la coalició un cop se'ls hagués assegurat la presència a l'ajuntament.

Portabella pensa que d'aquesta manera no només salvarà els mobles a la ciutat sinó que això li permetrà també aspirar a jugar un paper determinant en el proper congrés dels republicans, que se celebrarà a la tardor. I molts militants de base del partit assenyalen que les eleccions més ideològiques i on més es contraposa el model dreta-esquerra és a les municipals. I ERC, per salvar els mobles, ha optat per desdibuixar-se.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat