Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de setembre del 2011 | 16:36
Crònica · Política catalana

El tripartit nacional

L'ofensiva involucionista que ha desencadenat l'estat espanyol contra Catalunya és equiparable a un cop d'estat constitucional. Primer, la reforma de la carta magna pactada pel PSOE i el PP, ideològicament conservadora i autonòmicament regressiva.

I després, la ratificació del TSJC de l'amenaça de dinamitar la immersió lingüística, que és una de les conseqüències de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. Davant aquesta ofensiva, ni CiU ni PSC poden seguir amagant el cap sota l'ala. Els nacionalistes han de trencar definitivament amb el PP i endegar una nova majoria al Parlament que permeti plantar cara a la involució espanyolista. I els segons, han de decidir si definitivament si volen ser una federació més del PSOE, com han actuat durant tota la reforma constitucional o un partit català independent, amb veu pròpia i autonomia de vot a Madrid. Seguir pel camí del mig, jugant amb l'ambigüitat els està portant a la desaparició política.

L'exclusió de CiU del pacte constitucional demostra que el PP i el PSOE ja han decidit tirar pel dret, deixant de banda els consensos amb els nacionalismes majoritaris de Catalunya i Euskadi, com havien actuat des de la transició. Catalunya el que necessita és obrir una segona transició, cap al dret a decidir, i això CiU no ho pot fer sola ni encara menys de la mà del PP o del PSC, mentre no canviï. Avançar cap al dret a decidir que ens permeti com a país donar resposta a l'ofensiva espanyolista, només és possible amb una entesa entre CiU, ERC i ICV. No cal que sigui una coalició de govern, això és poc probable, però si que hi pot haver una entesa de fons sobre l'estratègia de futur del país.

Ahir mateix es va presentar a Barcelona un llibre d'Oriol Junqueras, i l'acompanyaven Ramón Tremosa de CiU i Raül Romeva d'ICV. Tothom va veure que no estaven tant lluny i que algun dia potser tindrem un tripartit nacional que planti cara des del Parlament a l'ofensiva espanyolista.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat