Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de maig del 2012 | 19:38
Crònica · Política catalana

Duran, obligat a adaptar-se

Unió celebra aquest cap de setmana a Sitges el seu vint-i-cinquè congrés. La direcció del partit, que controla amb mà de ferro i el suport d'un nucli molt fidel Josep Antoni Duran i Lleida, afronta un allau d'esmenes que demanen un estat propi per Catalunya, en la línia del que ja va passar al congrés de Convergència Democràtica, el soci gran de la federació.

A diferència del que va haver de fer la cúpula de CDC, Duran i els seus es resisteixen a acceptar unes esmenes que apartarien Unió de la línia del pacte i la concòrdia amb Espanya que ell ha marcat durant els darrers anys. Per mes que això se'ls faci cada cop més difícil de defensar.

Unió ha de decidir en aquest congrés si se suma a l'onada del catalanisme, que ha desplaçat el seu eix cap al sobiranisme o segueix apostant per que Duran tingui influència a Madrid i sigui el polític més ben valorat pels poders fàctics de l'Estat i les editorials de La Vanguardia. Fins ara Unió ha fet frontera amb el PP impedint que la dreta espanyola es fes forta. Però aquest paradigma s'ha trencat definitivament en aquest cicle electoral un cop els populars han aconseguit alcaldies importants i tenen importants quotes de poder no només al món local.
Els temps de buscar els grans acords amb Espanya queden enrere
El congrés decideix doncs si Duran i la seva estratègia esdevenen un llast i un fre a les aspiracions sobiranistes de CDC o si el polític de la Franja, d'habilitat i capacitat d'adaptació provada, matisa el seu discurs i evita tensions amb la nova direcció convergent que lidera Oriol Pujol Ferrusola. De moment ja ha dit que no veuria malament fer una consulta pel pacte fiscal, una iniciativa que fa pocs mesos titllava d'"ocurrència" a títol personal del portaveu del govern Francesc Homs.

En el front intern la incògnita és saber fins a quin punt tindrà suport Josep Maria Vila d'Abadal. L'oposició a Duran i l'independentisme dins al partit s'han dividit. Gran part d'aquests sectors donen suport a l'alcalde de Vic però altres han decidit fer pinya amb Duran per situar-se bé amb la vista posada en la successió.

El líder d'Unió, que no ha encaixat gens bé que en el que ell considera el seu millor moment i el del partit, li aparegui oposició sembla doncs condemnat a matisar el seu discurs si no vol desentonar en el conjunt del catalanisme. Els temps de buscar els grans acords amb Espanya queden enrere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat