Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 20 de d'octubre del 2008 | 13:36
Crònica · Política catalana

Duran: un nou full de ruta?

Tot i que llegint la portada de tots els diaris catalans ho pugui semblar, no va dir res que no hagi dit en els últims quinze anys. El reelegit president del comitè de govern d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, va proposar ahir una coalició de govern entre Convergència i Unió i el PSC. Duran va escenificar ahir la resposta a la Casa Gran del Catalanisme d'Artur Mas. I ho va fer deixant clar que a ell no li comptin per un pacte amb Esquerra Republicana.

 

Es tracta d'un nou pols que obre durant amb els socis de federació. Un intent d'apropiar-se de la centralitat que històricament representava Jordi Pujol i de deixar en evidència la falta de coherència que, segones ell, té el projecte de CDC. El líder democratacristià sempre ha sostingut que el pastís electoral de CiU es redueix a mesura que s'acosta a postulats independentistes, tesi que evidentment xoca amb la creació de la casa gran i l'estratègia d'una part de la direcció de CDC.

Potser Duran té raó. Cal un partit fort de centre dreta catalanista, que aglutini els sectors empresarials del país que mai faran el pas cap a l'independentisme. Un partit que tapi el creixement del PP o que impedeixi la creació d'alguna opció política basada en el populisme. Segurament Duran tingui capacitat per aglutinar un espai, que seria més qualitatiu que quantitatiu. Un espai que podria ser, per exemple, de la mida d'Iniciativa, però amb una gran capacitat de pacte. Estant al centre, podria pactar PSOE o PP, segons convingui.

El problema és, doncs, només un. Aquest espai el pot seguir ocupant mantenint la federació amb CDC o cal trencar el pacte? Sembla clar que Duran considera que si CDC manté l'actual estratègia d'acostar-se a l'independentisme, ni la presència de la seva figura podrà evitar perdre gran part de l'espai de centre dreta. Així Duran es podria trobar en molt poc temps amb el dilema d'haver de trencar amb el soci amb qui ha viatjat en els últims 20 anys per embarcar-se en una aventura amb solitari.

Només així, Duran podria fer i desfer a la seva manera. El ministeri seria més a prop i la seva figura creixeria en importància. Tot plegat, però té uns riscos alts. No només per unió sinó pel que suposaria pel mapa electoral català. Com influiria la irrupció d'un sisè partit en el mapa. Acabaria definitivament amb la possibilitat d'establir un pacte entre CiU i ERC? Provocaria que el tripartit ja no pogués sumar els 68 diputats necessaris per governar? I com afectaria això a CDC, al PSC i el PP?

Massa incògnites per resoldre ara mateix amb un mapa electoral com l'actual, estancat des de la retirada de Jordi Pujol. Potser només per revolucionar-lo, per fer tornar la gent a les urnes, per saber on estar el país, valdria la pena replantejar-s'ho. Duran és ara un líder sense un gran partit. Podria convertir-se en un gran líder amb un partit petit?

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat