Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de d'agost del 2010 | 21:35
Crònica · Política catalana

Del federalisme de ZP a l'autodeterminació

Superada l'eufòria del 10-J, i a dos mesos i escaig de les eleccions al Parlament de Catalunya, el ciutadà vol saber què farà cada partit polític, quina resposta donarà a la sentència que invalida l'essència d'un Estatut aprovat en referèndum pel poble català. Malauradament, les formacions no han estat massa clares en la definició de la seva estratègia, excepte ERC, que ha dit que aposta clarament per una consulta independentista.

La Universitat Catalana d'Estiu, però, ha mirat de trobar una resposta a través d'un debat amb representants de CiU, PSC, ERC i ICV entorn a l'endemà de la sentència del TC. Com sempre, poca unitat, però una idea comuna: Catalunya viu una nova etapa post-sentència. Marcats els límits de l'autogovern, el país ha de cercar un nou posicionament, que va des del federalisme que propugna el PSC fins a la independència d'ERC. I emmig, les propostes d'ICV i les de CiU, aquesta darrera més inconcreta en tots els aspectes procedimentals.

El primer a intervenir en el debat, el diputat de CiU Antoni Castellà, ha remarcat que la situació d'atzucac en què es troba Catalunya és, en bona mesura, "perquè el catalanisme polític no ha estat unit i no ha fet por a Madrid", i ha culpat especialment el govern català: "Com havíem de fer por al TC si la Generalitat va acceptar una llei de la dependència espanyola que envaiex competències i un finançament que escanya Catalunya?".

Respecte a la resposta que cal donar, Castellà ha assegurat que "el dret a decidir és la clara resposta  davant el no que ens dóna el TC, establint tots els mecanismes possibles per exercir aquest dret sense limitacions si existeix majoria suficient, saltant-nos les barreres jurídiques si és necessari".

Per contra, la representant del PSC, Laia Bonet, que probablement serà la número dos de Montilla a les llistes del Parlament, ha fet una defensa aferrissada de l'Estatut com l'eina més útil de Catalunya per a desenvolupar-se en una "Espanya plural": "L'ambició nacional de Catalunya és l'Estatut. Mentre Espanya va fent camí cap al federalisme, si el ritme no és prou ràpid, Catalunya farà una aposta clara per la bilateralitat que no sigui traumàtica per la resta d'Espanya. Hi ha ambicions nacionals que divideixen el país i frenen el progrés, però la del PSC uneix, i no accepto lliçons de patriotisme", ha argumentat.  Segons Bonet, l'aposta del PSC continua essent el federalisme i en cap cas una consulta sobiranista, que al seu entendre "divideix els catalans".

ERC, per la seva banda, remarca que Catalunya ja s'està discutint entre autonomia o independència,  si bé ha insistit que el procés d'independència no és immediat.  Segons el president d'ERC, Joan Puigcercós, malgrat els aspectes negatius de la sentència, aquesta té l'aspecte positiu que es produeix en un moment favorable a Catalunya. "Hi ha qui diu que  hem perdut set anys amb el govern tripartit, però no és veritat, hem arribat a un estadi en què molta gent ara creu que la independència és una opció, i estem davant d'un dels millors moments històrics per a la independència",

Finalment, el vicepresident d'ICV, Jaume Bosch, ha explicat que per a la seva formació "l'Estatut no esgota el nostre horitzó nacional", i si bé ICV se sent "orgullosa de l'Estatut", té clar que "Catalunya és ja en una altra etapa, malgrat que sembla que el PSC i el PSOE no se n'han assabentat". Per als ecosocialistes, no es tracta de fer un debat sobre la independència sí o no, sinó sobre el dret d'autodeterminació de Catalunya, per a un estat federal, confederal o independent

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat