Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de gener del 2011 | 18:20
Crònica · Política catalana

Trias atén als moviments de l'independentisme per evitar perdre vot útil

El que fa uns anys semblava impossible, avui es dóna gairebé per fet. El candidat de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, frega l'alcaldia amb la punta dels dits. No és únicament que els sondejos li siguin favorables des de fa mesos, sinó també una sensació molt semblant a la que ha desprès Artur Mas en l'últim any com a cap de l'oposició. A hores d'ara, Trias pràcticament només lluita contra si mateix perquè el seu únic rival, Jordi Hereu, ha estat incapaç de definir un model de ciutat en els gairebé cinc anys que porta al capdavant de l'alcaldia.

De fet, ara mateix, a CiU només hi ha un parell de núvols que tapen el radiant sol hivernal. Es tracta de veure què passarà finalment entre Jordi Portabella i Joan Laporta i com condicionaria tot plegat una candidatura de la CUP a Barcelona. L'anàlisi que fa l'equip de Trias és molt senzill. El vot convergent el tenen assegurat, però no en fan prou per acostar-se a la majoria absoluta, situada en 21 regidors. Per obtenir els 18 o 19 regidors necessaris per no dependre de cap partit i poder ser alcalde -ni que sigui amb majoria simple- Trias necessita que una part del vot del PSC i, sobretot, del vot independentista el voti a ell.

En aquest sentit, l'escenari preferit per als convergents seria molt semblant al de les eleccions catalanes. Que ERC i Solidaritat vagin per separat i, si pot ser, enfrontades. Ja ha quedat clar que la dicisió en el camp independentista afavoreix el creixement de vot de CiU. Els vasos comunicants de vot, en aquest sentit, es troben entre els partits nacionalistes.

En canvi, a Trias no li preocupa que Hereu pugui recuperar el vot que ha anat perdent el PSC en els darrers anys. En el pitjor dels casos aquest tipus de votant es quedaria a casa. Després de veure la composició i el to del nou govern, ja ni tan sols sembla que els socialistes puguin utilitzar com a argument electoral que seria bo que hi hagi diferència de color polític entre els dos costats de la plaça Sant Jaume.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat