Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de d'abril del 2015 | 17:04
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Ja ho sé, burro, que són autonòmiques...!

Adverteix el líder del partit nacionalista i de centreesquerra anomenat Podemos que ningú no pot imposar el caràcter de les eleccions del 27 de setembre, talment aquesta convocatòria corregués el risc d'acabar tutelada per una junta militar: Pablo Iglesias no ha entès res ─o fa com si no hagués entès res.

Lleida · Obnubilat pel verticalisme del seu partit, al qual ha persuadit que el més interessant del sintagma avantguarda revolucionària és el substantiu, aquest politòleg postmarxista no entén que és justament una bèstia horitzontal ─l'autodeterminisme català─, i no pas una capritxosa elit, qui imposa el caràcter plebiscitari del 27 de setembre. Dit altrament: resemantitzar unes eleccions autonòmiques és l'últim recurs que l'elit té a l'abast per satisfer una demanda popular proscrita sine die per l'estat.

Eleccions plebiscitàries. Si n'hi ha que celebren l'èxit d'aquest concepte a l'hora de fixar els termes del debat públic ─per tal com l'independentisme estaria proveint els marcs cognitius des dels quals es pensa la realitat política del país─, d'altres lamentem que, no obstant l'avantatge relatiu que un tal èxit suposa, el sol fet d'haver posat nom a l'estratègia garanteix ─ai─ sis mesos de tediosa, i pueril, discussió pública: "són eleccions plebiscitàries"; "no, són eleccions autonòmiques".

En efecte, el rebateig dels comicis propicia que el debat es degradi fins a esdevenir una insofrible logomàquia, en què no cal raonar la significació política d'una eventual majoria de vots independentistes perquè n'hi ha prou d'adduir el text que figurarà al BOE sobre la convocatòria d'eleccions auton...

Convé envejar, doncs, els republicans del Pacte de Sant Sebastià, aquells conspiradors que, bé que amenaçats de mort, presó o exili, no havien d'escoltar tertulians alfonsins patollant en l'obvietat que les eleccions del 12 d'abril del 31 no eren un referèndum sobre monarquia o república.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat