Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de novembre del 2011 | 18:00
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

I a més a més, imbècil

Un dia vam sentir dir al pare de la catalanística moderna que aquí havíem patit "40 anys d'una dictadura imbècil" i de seguida ens vam capficar en l'opció adjectiva: si un individu, a part d'imbècil, és un criminal abjecte, sens dubte es mereix, com a descriptor preferent, el segon epítet.

Lleida · Però rumiant-hi de nou, al cap de no gaire, diguem que vam entendre la precedència d'imbècil sobre qualsevol altre terme. El pare de la catalanística moderna s'estava referint a l'ambient intel·lectual del franquisme i el sentit de l'adjectiu era: ens sabíem individus en la història i, com a tals, ens fèiem càrrec de la possibilitat d'un règim autoritari; però aquest que ens va tocar viure, ¿de debò calia que fos, en termes de la cultura instituïda, tan refotudament miserable, extemporani, absurd? ¿Oi que teníem notícia d'altres dèspotes una mica més amants de les llums?

Aquesta setmana hem sabut que l'associació de veïns de Ciutat Jardí se sumarà a la petició de canviar el nom del carrer dedicat a Carmel Fenech, un dels lleidatans afectes al règim que van crear Caliu Ilerdenc. Els del Caliu no eren, per descomptat, una colla de criminals, sinó uns exemplars de la classe dirigent local que, posats a crear superestructura cultural per a la Lleida franquista, no passaven de la carrinclonada cretinitzant o, per dir-ho amb Fuster, de mediocritats insolubles. Era una dictadura i, a més a més, era imbècil.

Aquesta setmana també hem vist l'acarament televisat entre Rubalcaba i Rajoy. No farem analogies abusives amb el nostre gran dictador. Constatarem només ─en vista de l'espectacle─ que, de nou, ni tan sols aquell desig vicari de ser putejats amb glamur ens serà concedit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat