Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 5 de de novembre del 2008 | 16:21
Crònica · Pla de lleida

El complot

La desconfiança cap a les teories de la conspiració ?aquells relats en què la confabulació entre individus s'ofereix com a desllorigador definitiu d'un estat de coses? és un disposició intel·lectual del tot recomanable. En primer lloc, per l'apriorisme que acostuma a incitar aquest tipus de teories: el pretès investigador, a còpia de forçar el sentit dels fets, acaba descobrint allò que ja sabia. I, en segon, perquè, clar i ras, els humans, d'habitud, no conspiren. Ara bé: que la desconfiança hi sigui recomanable no vol pas dir que hàgim de negar la possibilitat empírica de la conspiració. Assumir aquesta negació com un axioma seria igualment irracional: els humans, de tant en tant, sí que conspiren.

 

La segregació de la diòcesi de Lleida de les parròquies frangenques el 1995 i la consegüent requesta aragonesa de les peces d'art que en són originàries, obeeixen a un complot ideat per l'església espanyola, els polítics aragoneses i alguns elements opusdeístics amb vista d'apressar l'assimilació cultural de la Franja?

 

La hipòtesi feia temps que corria -els rumors són el vehicle més comú de les teories conspiratives-, però ara, en l'obra del periodista lleidatà Eugeni Casanova 'El Complot', Pagès Editors, ja ha esdevingut una tesi ?de 300 pàgines, que, de fet, insinua l'autor, fan curt. Segons s'hi diu, la trama l'haurien ordit personatges com l'alcalde de Saragossa Juan Alberto Belloch -el 1993 titular del ministeri de Justícia, responsable de les relacions amb l'església-, l'arquebisbe de Saragossa Elías Yanes -nomenat, també el 1993, president de la Conferència Episcopal Espanyola-, el nunci Mario Tallaferri -a qui Jordi Pujol hauria retret el seu antinacionalisme, català, s'entén- o el Cardenal Re, el prefecte de la Congregació per als Bisbes, -molt vinculat, afirma Casanova, "a l'Opus Dei i al nacionalcatolicisme espanyol".

 

  El cronista encara no l'ha llegit, bé que la solvència de l'autor el fa digne, almenys, d'una "presumpció de veracitat". I si Casanova hi prova, i ningú li ho refuta, que Belloch, Yanes, Tallaferri, Re i la resta van concertar-se secretament per aconseguir un objectiu -definició, mutatis mutandis, del DIEC-, ningú no podrà despatxar el llibre amb l'expedient desacreditador de la teoria de la conspiració'. La pràctica de la conspiració vol una teoria de la conspiració ?que deien, mutantis mutandis, els leninistes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat