Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de maig del 2011 | 15:50
Crònica · País Valencià

Una campanya muda

Sembla mentida, però aquest dia 22 hi ha eleccions al País Valencià. Un fenomen extraordinari, atès que només n'hi ha hagudes els anys 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2003 i 2007, però que en aquest cas passa desapercebut com mai.

El periodista de Canal 9, Xavier Carrau, serà el moderador del debat electoral

València · La nova llei electoral i la desaparició del president Camps a causa de l'operació d'hèrnia discal a què es va sotmetre el proppassat 13 d'abril han desactivat la poca tensió que de fet ja hi havia. Tothom dóna el partit per jugat, però compte, que de més verdes n'han madurades.

El repòs a què s'ha vist reclòs Camps l'ha apartat per complet de la vida pública, cosa que tampoc no s'ha notat gaire, tot siga dit. De fet, el cap del Consell ja feia mesos que vivia palau endins, sense pràcticament eixir-hi. Tenia i té por a ser escridassat pel carrer, a què el titllen de corrupte i, encara pitjor, a la possibilitat elevada que aquestes imatges siguen emeses per la televisió.

Precisament la televisió, que a més és l'aliada número u del president. La pública valenciana la té del tot sotmesa, és una eina propagandística al seu servei exclusiu, fins al punt que hi ha un fil directe entre el seu despatx i el del cap de RTVV. Un marcatge ferri que anorrea la capacitat professional dels seus treballadors i que els ha duts a la manipulació més absoluta: qui vol accedir-hi, només ho pot fer sota la condició de ser un adepte a la causa popular; qui ja hi era i no hi combrega, pateix la deserció al segon canal de l'ens públic, el Nou Dos, conegut al si de la casa com "Guantánamo".

Com cada quatre anys, l'arribada de la contesa electoral ha tornat a demostrar de manera fefaent que aquest control és estricte i molt calculat. El PP s'ha negat a acceptar un debat flexible entre els quatre principals candidats (Camps a banda, Jorge Alarte pel PSPV-PSOE, Enric Morera per la Coalició Compromís i Marga Sanz per Esquerra Unida del País Valencià), tot forçant els participants a un format estret i sever en què cadascú d'ells intervé en torns mil·limetrats i sense capacitat de tallar els altres. Un debat anodí i previsible que, per acabar-ho d'adobar, tindrà de nou un presentador partidista com pocs. Enguany, de fet, l'escollit ha estat Xavier Carrau, que relleva Lluís Motes, l'excap d'informatius que ho havia estat en les darreres ocasions.

Carrau no és un periodista qualsevol, al si del gabinet de premsa del PPCV que és Canal 9. Ni de bon tros, és un de qualsevol. No debades, ha estat el més bel·ligerant amb els membres de l'oposició, pel simple fet de ser-ho. Al seu programa matinal d'entrevistes, en què per cada cent persones convidades del PP n'hi ha una dels partits de l'oposició, les comptades ocasions en què s'ha produït el miracle que hi anara un representant d'algun partit que no fóra el PP, en totes la cosa ha acabat malament.

Jorge Alarte, secretari general dels socialistes valencians, només ha trepitjat vint minuts els estudis de RTVV i va ser tot just per tal de visitar el programa de Carrau. Allà va voler parlar de temàtica valenciana allà on el presentador i els tres contertulians, procedents de mitjans de caire conservador, només volien referir-se a la crisi econòmica espanyola.

Pitjor encara van ser les aparicions de l'eurodiputat socialista Andrés Perelló i de la secretària provincial del PSPV-PSOE de València, Carmen Martínez, que van tirar pel recte amb la consegüent resposta enèrgica del 'moderador'. En el primer cas, emmarcat en la campanya europea del 2009, Perelló va afanyar-se a criticar la corrupció que afecta el PPCV i el setge mediàtic que aquest partit ha aconseguit instaurar. Carrau, ràpid com un estruç, li va contestar, ras i curt, si "us preocupa més la manipulació que els quatre milions de desocupats que hi ha a aquest país" [sic].

En el cas de Martínez, la cosa va anar més enllà: ella va fer referència al "dèficit democràtic" que pateixen els valencians, i ell, també de seguida, va interrompre-la per recordar-li que "ací els periodistes som nosaltres i decidim quins temes marquen l'actualitat". Quan Carmen Martínez li va respondre que Canal 9 mai no havia informat sobre el 'cas Gürtel', Carrau va etzibar-li que "els periodistes representem la societat valenciana, no ho oblideu". I va convidar-la, tal com raja, a estudiar la carrera de periodisme i a canviar de professió. El mateix Xavier Carrau, sí senyor, que moderarà el debat d'aquest divendres 6 de maig a la televisió pública. Una cadena malmesa pel descrèdit a què l'han sotmesa els seus governants i que amb prou feines si supera una mitjana d'audiència tan pobra com la del 8%.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat