Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de de juny del 2011 | 19:14
Crònica · País Valencià

A 300 per hora

Francisco Camps no cedirà ni un pam de terreny a l'oposició a la legislatura que acaba de començar. De fet, al debat d'investidura ja es va mostrar especialment bel·ligerant amb l'oposició, sobretot amb Compromís i amb el socialista Jorge Alarte, a qui va acusar tot just del creixement electoral de la coalició liderada per Enric Morera i Mònica Oltra.

València · Sap del cert que el curs 2011-12 serà complicat, amb un procés judicial en marxa que podria dur-lo a la banqueta dels acusats més prompte que tard, i per tant vol fer-se fort abans no arribe la tempesta.

Un dels elements amb què pensa atrinxerar-se i refermar la confiança dels seus propis votants és l'arxiconeguda política de grans esdeveniments. No cap de nou, que la vaca ja no pot donar gaire més llet, sinó la confirmació dels que ja hi ha. La fórmula 1, en aquest sentit, juga un paper destacadíssim. Camps s'ha marcat com a meta prolongar el contracte signat amb Bernie Ecclestone, que caduca d'ací a tres anys, i forçar la supressió del gran premi de Barcelona, que cada any, de fa vora dos dècades, se celebra al circuit de Montmeló. Seria un cop molt dur per Catalunya, pensa Camps, i com a contraposició, un cop d'autoestima enorme pels valencians. Sempre actua amb aquests paràmetres mentals, una mica ancorats encara en els anys més tendres de la democràcia, quan Camps va anatematitzar la bandera quadribarrada.

La cadena SER avançava ahir que l'acord entre la Generalitat Valenciana i Ecclestone és total, i la raó de ser seria que el magnat només vol un gran premi per cada estat, i a poder ser, la darrera moda que vol imposar-hi, en un circuit urbà. A més, necessita alliberar dates per poder atorgar grans premis a països exòtics i emergents que en volen tenir, i per això caldria eliminar una de les dues proves: o Barcelona o València, vaja.

L'anunci oficial encara no ha arribat, i els responsables del circuit de Montmeló s'han afanyat a negar de ple les informacions que apunten que la Fórmula 1 s'acaba al Principat. En canvi, al País Valencià els rumors són cada cop més insistents, així com els somriures còmplices dels membres del govern i del PPCV. Sobretot ara que encara sonen els motors de la prova celebrada la setmana passada, que va superar (ni que fora de ben poc) en públic la dels dos darrers anys, per bé que va quedar molt per sota de la primera edició, la del 2008, en què més de 115.000 persones s'hi van donar cita. Els últims tres anys, l'assistència volta pels 85.000 espectadors, una mica més que a Catalunya.

La nova consellera de Cultura, Turisme i Esport, a més de portaveu del govern de Camps, Lola Johnson, s'ha felicitat per aquesta dada i ha posat bona cara quan li han demanat pel futur del gran premi valencià. Sap que la reunió amb Ecclestone va ser profitosa i que l'anglès és encantat amb València. Les seues autoritats, tant Camps com Rita Barberà, es desfan en lloances al magnat del gran circ, i ell se'n sent ben pagat.  

Mai més ben dit, això de ben pagat, perquè cada gran premi costa 15 milions d'euros de canon, a més de les despeses organitzatives pròpies d'un esdeveniment d'aquestes característiques i de l'adaptació dels carrers del barri marítim als bòlids en qüestió. Així, cada gran premi supera els 20 milions d'euros de cost, una xifra prohibitiva per un govern que no ha pogut pagar a temps la mensualitat i la paga extraordinària del personal del Servei Valencià d'Ocupació (2.600 persones) i que pateix per poder satisfer les nòmines dels 85.000 treballadors de la sanitat pública.

Paral·lelament, però, els governs de la Generalitat i de l'Ajuntament es vanten de l'impacte econòmic (set milions d'euros enguany, segons els càlculs els hotelers) i d'imatge que té el gran premi sobre la ciutat de València i, en general, pel País Valencià. El ben cert, però, és que sobretot a les comarques alacantines hi ha un sentiment de desgreuge important, no volen que els escassos fons de què disposa l'administració pública valenciana continuen adreçant-se al cap i casal perquè sí.

Si Camps renova el contracte de la fórmula 1 i alhora barra el pas al gran premi de Montmeló, pensarà que la jugada li ha eixit redona. Quan el jutge li demane pels vestits que presumptament li van regalar, ell sempre podrà dir que tot era poc: ningú no ha fet tant com ell pels valencians, vindrà a dir, que és allò que ja li va dir al magistrat instructor el dia que aquest li va preguntar què volia expressar Álvaro Pérez, "el Bigotes", amb aquell "todo lo que te debo" que digué a Camps. El president, ras i curt, va contestar al magistrat que allò que li havia donat era "la idea d'una Comunitat i un PP molt forts". Tal com raja.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Política catalana
El moment de les persones
Notícia ·
L'ANC fa una crida a omplir d'estelades els camps i estadis catalans
Crònica · País Valencià
Una broma molt seriosa
Notícia · País Valencià
Camps amb una porra a la mà
Crònica · País Valencià
Bomba Camps
Notícia ·
El jurat popular ja delibera sobre les acusacions a Camps i Costa en el 'cas dels vestits'
Crònica · País Valencià
El veredicte
Crònica · País Valencià
El circ que no acaba mai
Crònica · País Valencià
Targeta groga
Crònica · País Valencià
En mans de delinqüents
Indica publicitat