
No calia ser un endeví per saber que la presentació en societat de Solidaritat per la Independència al País Valencià comportaria una petita reacció ciutadana, constreta als nuclis espanyolistes més fanàtics, que al seu temps esdevindria la notícia principal de la jornada. I així ha estat. El País Valencià del segle XXI no és encara un territori plenament democratitzat, en què les idees puguen defensar-se amb l'ús de la palabra sense cap por a ser agredit (físicament o verbal) per part de qui no pensa de la mateixa manera. El conflicte identitari, amb força menys virulència que ara fa 20 o 30 anys, encara perdura. Costa de creure, però defensar l'independentisme dels Països Catalans en ple 2011 resulta un risc per aquell que gose avisar que ho farà.
Com és lamentablement lògic, doncs, els grupuscles d'extrema dreta articulats al voltant dels minoritaris España 2000 i Coalició Valenciana van fer-se presents a l'acte de presentació de SI al País Valencià, que va tenir lloc el proppassat diumenge, dia 23, al bell mig del cap i casal. A l'hotel Astoria van intervenir els quatre diputats electes de la formació independentista al Parlament de Catalunya (Joan Laporta, Alfons López Tena, Uriel Beltran i Antoni Strubell), els militants del PSAN Josep Guia i Núria Cadenes, així com l'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, que també figurava a les llistes al Parlament del novembre.
Als carrers adjacents, perquè la plaça on hi ha l'hotel en qüestió era vedada, van aplegar-se entre una quarantena i una cinquantena de persones d'edats ben diverses: dels falangistes de nova planta a les dones de 80 anys que encara bramen contra "l'envasió catalana". En realitat, la gent de sempre amb les proclames de sempre. D'agressions, no van haver-hi cap ni una, malgrat allò que la premsa s'ha encarregat de difondre amb un punt de sensacionalisme no gens negligible. Ans al contrari, els estirabots verbals van produir-se a distància, atès que la policia ja s'havia encarregat de controlar-ne els accesos, sabedora com era de la intenció d'aquests grupets de fer-se sentir.
Només cinc persones van aconseguir de superar el cercle policíac. Un d'ells, de fet, va haver de llogar una habitació de l'hotel per tal d'assegurar-se de ser-hi present. Juan García Sentandreu, ex-líder universitari d'un sindicat de tendència neonazi, antic falanguista de camisa blava i ara reconvertit al regionalisme anticatalanista més furibund, quan tot just n'ha complert 50, va increpar de valent Laporta a escassíssims metres d'aquest. Va fer-ho al hall de l'hotel, enmig d'una maregassa de càmeres de televisió i de ràdio que s'oloraven la cosa i van acudir-hi, fidels a la cita. La notícia ha fet la volta als telenotícies de l'estat i ha resultat ser de les informacions més llegides per Internet a diaris com 'El Mundo'.
Tot plegat, com era de preveure també, ha deixat en un discretíssim segon plànol la veritable informació de la jornada. Laporta va destacar el fet que SI ja compte "desenes d'adherits" a les comarques valencianes, un nombre de persones amb què encara no es veu amb cor de fer una candidatura als comicis valencians que puga garantir-los un resultat òptim, motiu pel qual va convidar els assistents a "tocar de peus a terra" per tal de no fer volar coloms i pensar que el territori valencià és ben lluny del Principat de Catalunya, pel que respecta al sentiment sobiranista. Laporta, això sí, va suggerir la possibilitat d'elaborar algunes candidatures municipals amb què anar foradant el panorama electoral valencià, que presenta la tanca més alta d'accés a un parlament autonòmic: és el 5%, molt per damunt del 3% català, per exemple. Laporta, en la línia ja expressada a les eleccions del Principat, va reblar que "tenim dret a viure millor, amb normalitat, i a que s'acabe l'espoli fiscal. I això només s'aconseguirà amb la independència".
Josep Guia, com a representant del PSAN, va felicitar-se per l'arribada de SI al País Valencià, de què la formació socialista nascuda el 1962 és impulsora principal. "S'inicia un cicle de normalitat política", va afirmar. Les properes setmanes anirem esbrinant les opcions reals que SI es presente a les comarques meridionals. El I congrés nacional de la plataforma, que se celebrarà a les acaballes de febrer, n'acabarà de desvetllar els dubtes.