
El migidia d'aquest diumenge, 23 de gener, Solidaritat per la Independència fa la seua presentació oficial al País Valencià, després que les darreres setmanes hagen aparegut tot d'informacions relatives a la implantació d'aquesta plataforma al sud del territori. Joan Laporta, Alfons López Tena, Uriel Beltran, Toni Strubell, Isabel-Clara Simó, Josep Guia i Núria Cadenes són els encarregats de fer-hi els parlaments. L'acte, obert a tot aquell que vulga assistir-hi, hi estiga adherit o no, continuarà amb un dinar al mateix hotel que acull la presentació de SI, l'Astoria, un àpat que precedirà l'homenatge que al mateix recinte diverses penyes barcelonistes del País Valencià tributaran a Joan Laporta per la seua getsió de set anys al capdavant de l'entitat culé.
El ben cert, però, és que a SI encara no saben si es presentaran o no als comicis del propvinent 22 de maig, quan se celebraran les eleccions valencianes i també les de caire municipal. El PSAN, a què pertanyen Guia i Cadenes i que és l'impulsor principal de SI al sud del país, ha fet saber que "després de la presentació del dia 23 tindran lloc reunions territorials a totes les comarques del País Valencià, per tal d'organitzar la implicació dels adhernts i simpatitzants en el nou projecte polític". "Quant a les eleccions del maig", diuen, "SI prendrà la decisió de quina és la seua postura al respecte després de constituir la Coordinadora territorial del País Valencià i de participar, els membres valencians, en el primer Congrés Nacional de SI, a finals de febrer".
Un panorama que deixa poc marge d'espai a Solidaritat, que no sols no defuig, sinó que fins i tot ho ha proposat obertament, d'encetar converses amb d'altres grups per tal de poder conformar candidatures unitàries, ja siga a l'àmbit autonòmic valencià o als municipis on això resulte possible. El projecte, en qualsevol cas, és en marxa i no sembla haver estat plantejat per morir de seguida, sinó tot al contrari.
A la roda de premsa en què van explicar en què consistirà la presentació pública de diumenge, els caps visibles de SI van mostrar-se decidits a l'hora de parlar sobre les expectatives de la plataforma. Alfons López Tena, nascut a Sagunt (Camp de Morvedre), va recordar que durant la campanya electoral del Principat de Catalunya ja va haver-hi un acte de Solidaritat, al País Valencià. Fou a Vinaròs (Baix Maestrat), i hi va assistir Joan Laporta mateix. De la mateixa manera, el tradicional Aplec del Puig que s'esdevé cada darrer diumenge d'octubre a aquesta mítica població de l'Horta, va comptar enguany, a la zona reservada pel PSAN, amb la presència del propi López Tena i d'Uriel Beltran. Tena, però, ha comunicat que encara que tenen clar si concorreran o no als comicis de "la nació catalana sencera". Això sí, i en la línia ja expressada a la campanya del nord, ha insistit que "SI no serà al servei d'opcions autonomistes" i s'ha vantat del fet que la plataforma en qüestió siga "l'única formació, més enllà de les CUP, que escull els seus candidats mitjançant unes eleccions primàries obertes a tots els adherits".
Cadenes, de la seua banda, ha previst la jornada del dia 23 com "un acte d'alegria, d'expressió lliure de les idees, d'amplitud democràtica". Sobre la implicació de Laporta amb el País Valencià, l'escriptora i periodista ha evocat la visita que aquest va fer a Sueca (Ribera Baixa) l'any 2004, com a president del Barça. Una visita plena de simbolisme a la població nadiua de l'assagista Joan Fuster, que va incloure una ofrena a la seua tomba i una visita a la casa-biblioteca de l'escriptor. "Fou un bany de masses", ha recordat Cadenes, per qui Laporta ha estat el president que més s'ha involucrat amb les penyes del sud, fins al punt d'agrupar-les, amb les de Catalunya i les Illes, a l'Àmbit número 1 (Països Catalans).
Oriol Sallas, responsable de política municipal de SI, explica que "el nombre d'ashesions al País Valencià és prou significatiu com per plantejar-nos seriosament de presentar-nos a les eleccions del mes de maig". Als municipis -"n'hi ha que estan molt animats", ha expressat Josep Guia- també hi ha la possibilitat de presentar-hi llistes, encara que Sallas va matisar que en cap cas no seran "implantacions artificials".
Sobre possibles coalicions de caràcter autonòmic o local, els representants de SI avisen, com al Principat, que només arribaran a acords amb forces independentistes, "una condició molt estricta" que s'estèn a unes altres de no menys explícites: així, "el programa ha de ser supramunicipal i de caire transversal, una mena de front patriòtic amb l'objectiu central d'assolir la independència com abans millor, sense barallar-nos a causa de programes ideològics més hi puguen anar més enllà". Al respecte d'un possible acord amb Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), SI del País Valencià avisa que "no volem esdevenir el suport de ningú, sinó que volem ser nosaltres mateixos". "Hi ha independentites a ERPV, al Bloc i a Iniciativa del Poble Valencià", assenyala Guia, qui ha dit que tenen "adherits que alhora pertanyen a unes altres formacions".