Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dissabte, 20 de d'octubre del 2012 | 11:01
Crònica · Madrid

Primer era ETA, ara la crisi: Espanya busca excuses pel 'no'

Deien: "En democràcia es pot defensar tot sempre que sigui per vies pacífiques i polítiques". Resulta que ETA, fruit d'un procés intern, abandona definitivament la lluita armada i –oh, sorpresa!– l'independentisme segueix sent una "quimera" impossible de portar a la pràctica, en llenguatge del rei Borbó. 

Madrid · Ara resulta que, en temps de crisi, només és factible, com sempre passa a l'estat espanyol, l'unionisme. La queixa la feia aquesta setmana al cor de Bilbao l'ex-lehendakari Carlos Garaikoetxea, evidenciant que, a diferència del tarannà democràtic del Regne Unit, Madrid només sap dir 'no', buscant excuses sota les pedres.

És cert que ETA era un obstacle per a la pau i per al sobiranisme. Del tot injustificable. Una rèmora que també s'havia convertit en una nosa per a l'esquerra abertzale, que veia com cada acció armada els allunyava més del camí cap a l'estat propi. El coratge d'Arnaldo Otegi, d'Iñigo Iruín, de Rafa Díez Usabaiaga, entre d'altres, va fer que l'independentisme basc assumís que la paraula era, a l'Europa del segle XXI, l'única via. De fet, prenent el camí del diàleg, el sobiranisme català ha demostrat que es poden acumular més forces i apropar-se millor als objectius polítics de la llibertat i la plenitud nacional.
És la marca Espanya la què avui ha esdevingut un llast per a les empreses catalanes i basques"
No obstant, ara que a Euskal Herria han callat les armes d'ETA (hi continua havent mesures d'excepcionalitat, com la intolerable dispersió dels presos) Madrid diu que tampoc es pot portar a terme un projecte secessionista a través de la política. L'excusa? La principal és que en temps de crisi no es poden fer mudances. Que, suposadament, només l'unionisme garanteix l'estabilitat de les empreses i, doncs, dels treballadors. Es tracta d'un argument amb peus de fang, perquè és la marca Espanya la què avui ha esdevingut un llast per a les empreses catalanes i basques, les dues nacions de l'Estat més competitives. Quin és el benefici de seguir com fins ara? Cap. Fins i tot ho ha acabat assumint el socialista Antoni Castells...

Al capdavall, tot aquest debat demostra el nerviosisme del PP i el PSOE davant la determinació imparable dels pobles català i basc per determinar lliurement el seu futur. Madrid busca desesperadament pretextos i, quan es troba al cap del carrer, reconeix que la Constitució és un mur que no es pot saltar. És el no pel no, com va deixar clar Felipe González fa uns dies a Barakaldo en un míting del PSE.

A l'Espanya de Rajoy i Rubalcaba potser ser sí que es poden defensar totes les idees (només faltaria, oi?). Una altra cosa és que les deixin tirar endavant si així ho vol una majoria de ciutadans. Quan les coses no els agraden, envien avions, militars tronats, jutges i virreines. I això, no és democràtic. Res a veure amb el Regne Unit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat