Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de novembre del 2012 | 16:51
Crònica · Madrid

Madrid s'aferra a Duran i Lleida

"El veto existeix a la UE. No puc negar-ho, no puc enganyar a la gent", ha dit Josep Antoni Duran i Lleida aquesta setmana. Comparar la hipotètica situació d'una Catalunya independent amb Macedònia (vetada per Grècia) només dóna munició a l'adversari espanyol. I això, a aquestes alçada del procés sobiranista, és greu. El President Mas no pot descuidar la cohesió del discurs intern de la federació nacionalista.

Madrid · Madrid, necessitada d'arguments, s'ha aferrat a la reflexió del líder d'Unió per reforçar les seves tesis excloents. La figura de Duran i Lleida –en un segon pla a la capital espanyola durant les últimes setmanes (i no només per motius de salut)– encara és vista per a sectors del PP com l'última àncora que pugui deturar el camí cap a l'autodeterminació de Catalunya.

El seu silenci aquests dies havia generat nerviosisme a la dreta espanyola i l'han hagut d'esperonar amb amenaces, com la de María Dolores de Cospedal, que va deixar caure la possibilitat que li retiressin la presidència de la Comissió d'Exteriors del Congrés. Després, la Moncloa, àvid d'interlocutors catalans, va fer marxa enrere i va desar l'avís al calaix.

Davant aquestes actituds xulesques i prepotents de Madrid, és més necessari que mai que la resposta catalana sigui coratjosa, decidida, sense expressar dubtes en obert. Per això és d'una enorme ingenuïtat –o temeritat, depèn de l'angle des d'on es miri– que un alt dirigent de CiU, a les portes d'unes eleccions plebiscitàries, admeti que la UE podria expulsar-ne Catalunya. És cert que la legislació no està clara, però hi ha prou doctrina per pensar que, arribat al cas, Brussel·les acceptarà al seu si el poble català.
Madrid no li treu l'ull de sobre"
A més, el sentit comú, l'economia i l'europeisme militant del catalanisme gairebé fan impossible quedar-ne fora. En tot cas, si els dubtes són raonables, cal fer com el President Mas: limitar-se a constatar que no hi ha una posició única a Europa. Perquè és cert i dir això, doncs, també és no enganyar la gent.

És evident que al pinyol dirigent d'Unió (no pas al conjunt del partit) el nou procés no genera adhesions entusiastes. Ara bé, el programa electoral de la federació, basat en l'estat propi, no exclou el confederalisme que sempre ha defensat la democràcia-cristiana catalana. Si Duran i Lleida hi creu de veritat, ha de fer una aposta clara per la defensa del sobiranisme, sense cap més patinada que doni munició a l'adversari i conscient que en aquest procés tothom haurà de fer sacrificis. Probablement ell també, perquè Madrid no li treu l'ull de sobre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat