Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 de d'octubre del 2012 | 17:01
Crònica · Madrid

25-N: donem una lliçó a Espanya

Com tot imperi fallit, Espanya no entén de matisos i quan se sent acorralat, ataca. La batalla de l'endemà de les eleccions del 25 de novembre serà molt dura. Per això és essencial que la fotografia del nou Parlament sigui nítida, amb una sòlida majoria sobiranista.

Madrid · Cal, ara més que mai, llençar un missatge sense escletxes per parar els peus a l'unionisme espanyol i avançar decidits cap a l'estat propi.

A Madrid hi ha molts nervis. Ho demostren els episodis patètics que ham viscut aquesta setmana amb la reaparició d'Aznar (envoltat d'Acebes, Zaplana, Aguirre i companyia) i la vergonyant entrevista de Carlos Herrera a l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, que va fer l'esforç, elegantment, d'explicar els espanyols les maniobres del seu exèrcit de l'aire sobre Catalunya.

A Madrid, està clar, no saben com respondre a l'horitzó que s'ha marcat una majoria de catalans. I no saben com fer-ho, senzillament, perquè el repte que planteja el país –amb el seu President al capdavant– és estrictament democràtic: el poble vol ser propietari del seu propi destí, vol decidir amb llibertat. A Espanya, els debats plantejats en aquests termes no es comprenen i es contesta amb amenaces jurídiques, militars, econòmiques. Amb companys de viatge que ens desitgen tots els mals del món si fem camí sols, val més no perdre-hi ni un segon més.
Cal oferir una majoria clara al Parlament per reforçar unes institucions que Madrid intenta afeblir"
Mentre l'ala dura del PP i del PSOE (com l'inefable José Bono) exigeixen a Rajoy i Rubalcaba que modifiquin el model territorial actual (això vol dir que es carreguin la poca autonomia que encara ens queda) i es passin per l'engonal les nacions que no són la castellana, el president espanyol demana "diàleg". A bones hores reacciona el qui va ventilar-se amb pocs segons el pacte fiscal! I doncs, cap a on tiraran? Què faran quan es plantegi el referèndum? Per què tanta confusió?

La resposta: no saben què fer. Incapaços de buscar solucions on haurien de fer-ho, a la democràcia, com David Cameron amb Escòcia, volen guanyar temps i confien que finalment la majoria de CiU, ERC, ICV-EUiA , SI i les CUP sigui dèbil. Aquesta és l'última esperança que els queda, que l'unionisme salvi els mobles. Per tant, si volem passar la pantalla en el conflicte que tenim obert amb Espanya, la propera fase és votar. I votar sobiranista.

Al centre-dreta nacional o a l'esquerra nacional. Pensant en l'endemà del 25-N, pensant en un imperi fallit –ferit– que esgarrapa, cal oferir una majoria clara al Parlament per reforçar unes institucions –les nostres– que Madrid intenta afeblir aprofitant la crisi econòmica. El 25-N els hem de dir a ple pulmó: no us en sortireu perquè Catalunya té dret a decidir. I ho farà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat