Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 12 de de desembre del 2008 | 16:51
Crònica · Madrid

El PSC confia en el 'qui dia passa, any empeny' en els pressupostos a Madrid

La polèmica durarà pocs dies. Passat Reis, ningú se'n recordarà'. Aquesta és l'estratègia del PSC per superar el conflicte que tenen creat amb els pressupostos generals de l'Estat, als quals han de donar suport per no fer saltar el govern de Zapatero pels aires. Es tracta d'un vot a favor que els malmetrà la imatge, tenint en compte que encara no hi haurà acord sobre el nou sistema de finançament autonòmic. La votació al Congrés dels Diputats, la última que falta per aprovar els comptes del ministre Solbes, es farà dijous que ve, dia 18. I, per dir-ho clar, hauria de baixar algun sant del cel per aconseguir un model pactat durant els propers dies. Més que res, perquè al ministeri d'Economia no estan per la labor.


El full de ruta dels diputats socialistes catalans, basat en l'anar fent i anar marxant, no és nou. De fet, és el que han aplicat sempre, perquè la filosofia de defensar coses a Catalunya i votar en sentit contrari a les Corts espanyoles l'han posada en pràctica des de fa gaire bé 30 anys. Abans, era molt fàcil criticar el "victimisme" de CiU. Ara, les coses han canviat pel fet de tenir de president de la Generalitat a José Montilla. I, a aquestes alçades, és molt difícil -per no dir impossible- justificar el vot a favor d'uns pressupostos que no preveuen la reforma del finançament. I no només per això. El govern espanyol ja es va saltar el compromís estatutari de tenir acordat un nou sistema el passat 9 d'agost. El vot en contra als pressupostos era l'última amenaça, l'última carta que tenien els partits catalans. I, sense el suport del PSC, aquesta amenaça es converteix en un fart de riure.


L'únic que es mostra incòmode davant d'aquesta situació és el conseller d'Economia, Antoni Castells, que continua defensant la possibilitat de votar en contra dels PGE. El problema és que tant el secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, com la ministra de Defensa, Carme Chacón, ja han anunciat que no pensen desmarcar-se del PSOE. A més, s'ha de tenir en compte que, des de fa anys, els que realment mouen els fils al carrer Nicaragua -els manobres de Montilla- asseguren que les tesis de Castells no els resulten incòmodes. "Com més tiba la corda, més ens neteja la imatge", afirmen.


Tot aquest escenari és el que explica la tranquil·litat amb què els diputats del PSC al Congrés expliquen que votaran a favor dels pressupostos i que això no els suposarà cap desgast. I posen com a exemple el que va passar amb els talls a Rodalies o les apagades de Barcelona. "Després d'aquelles crisis, vam treure 25 diputats". Ja fa anys que, des de Madrid, alguns diem que tenim el país -pensant en Catalunya- que ens mereixem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat