Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de febrer del 2013 | 16:15
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Terra, mar, aire, espai i ciberespai

De la mateixa manera que la globalització abasta tot el nostre planeta, la militarització avança sense fre. Primer van ser els exèrcits de terra; després el domini dels mars; a principis del segle XX va arribar l'aviació ─és a dir, el domini dels cels.

Informe dels ciberatacs xinesos.

A finals de segle els estats més poderosos van ocupar un nou escenari de combat, l'espai, amb la famosa "guerra dels estels", és a dir, tot el sistema de míssils i satèl·lits. I ara els ràpids avenços científics i tecnològics ens han portat a una nova dimensió, el ciberespai, que també s'està militaritzant.

Fa anys que les principals empreses, indústries, serveis, infraestructures i estructures militars nord-americanes són objecte d'atacs informàtics. Habitualment s'assenyalava com a autors els hackers o pirates del ciberespai. No resulta gens fàcil la seva identificació, però tampoc no és impossible. Ara bé, des de fa un cert temps els mitjans de comunicació anaven publicant les seves sospites que els atacants no eren pirates anònims sinó organismes governamentals de la Xina. Ara, de manera oficial i oficiosa, s'acusa les forces armades de la Xina de ser els atacants.
El govern xinès es dedica d'amagat a crear problemes a la seguretat dels Estats Units. Les autoritats xineses han rebutjat la seva responsabilitat en aquesta guerra"
Un estudi d'una empresa nord-americana de seguretat informàtica, Mandiant, diu que la font de l'agressió està en un edifici de Xangai, on se situa la seu d'una unitat militar xinesa dedicada a l'espionatge cibernètic. Això vol dir que és el govern xinès qui es dedica d'amagat a crear problemes a la seguretat dels Estats Units, ja que ningú es creuria que els militars xinesos actuen pel seu compte. Les autoritats xineses han rebutjat la seva responsabilitat en aquesta guerra digital.

Els precedents d'Estònia i l'Iran
No és la primera vegada que els estats entren en guerra al ciberespai. Hi ha precedents com l'atac massiu als sistemes informàtics d'Estònia que va deixar el petit país bàltic sumit en el caos i la paràlisi durant uns dies del 2007. Les autoritats estonianes havien decidit retirar del centre de la seva capital, Tallin, el monument al soldat soviètic, malgrat l'oposició de la població d'origen rus (una tercera part dels habitants d'Estònia) i la indignació i amenaces de les autoritats russes. Moscou mai ho ha reconegut però tothom va assenyalar Rússia com la font de l'atac digital.

Un altra exemple més recent ha estat l'atac nord-americà i israelià als sistemes informàtics de l'Iran per desorganitzar i retardar el seu programa nuclear. El 2010 els serveis d'intel·ligència dels Estats Units i Israel indicaven que els iranians, en poc temps, estarien en condicions de fabricar armament nuclear. Les autoritats nord-americanes i israelianes van decidir ajornar una intervenció militar (terra, mar i aire) i atacar pel ciberespai. Van injectar als ordinadors iranians un virus que va causar danys importants en les centrifugadores i sistemes destinats a obtenir urani. El pla nuclear de l'Iran s'ha retardat per tal de reparar els desperfectes.
Els estats més poderosos del planeta no en tenen prou amb uns exèrcits de terra moderns, forts i potents"
Militarització sense fi
Ara surt a la llum la guerra secreta que els xinesos practiquen al ciberespai. Queda clar que els estats més poderosos del planeta no en tenen prou amb uns exèrcits de terra moderns, forts i potents. Tampoc es suficient disposar d'unes forces navals que assegurin el domini de mars i oceans, que garanteixin les rutes marítimes. Ni tant sols amb unes forces aèries que suposin el domini dels cels amb aparells ultrasofisticats i l'última novetat que són els drons (avions no tripulats) són garantia de tranquil·litat i seguretat.

La nova frontera de l'espai també ha estat militaritzada amb satèl·lits i el desplegament de nous models de míssils, com un nou pas en la inacabable carrera pel domini del món. A la segona meitat del segle XX a les tradicionals tres branques de les forces armades dels estats més potents (terra, mar i aire) se li va sumar la quarta branca, l'espai, en el que popularment es va conèixer com la "guerra dels estels".

¿Estem, doncs, davant una cinquena branca de les forces armades: el ciberespai? Les guerres formen part de la història de la humanitat però cada vegada són més sofisticades i destructives. Abans ens podien atacar per terra, mar i aire, actualment per terra, mar, aire, espai i ciberespai.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat