Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de d'octubre del 2013 | 18:16
Crònica · Internacional

Les 10 preguntes que Rajoy no va respondre al Japó

La recent visita del president espanyol al Japó ha deixat moltes preguntes per respondre. Aquesta en seria una petita mostra: 1.- Qui tornarà el deute públic espanyol si Madrid no reconeix immediatament la Catalunya independent?

Els inversors japonesos que han adquirit bons espanyols tenen dret a saber-ho. Naturalment, si hi ha reconeixement part del tracte serà l'assumpció per part de Catalunya d'una part del deute. Si no... algú creu que Espanya pot tornar deute per valor del 125 del seu PIB? O que els finlandesos i alemanys cobriran el forat?

És evident, doncs, que tots els inversors internacionals, japonesos inclosos, pressionaran llurs governs per a que Catalunya sigui reconeguda immediatament, i que aquests governs s'encarregaran que Espanya s'empassi l'orgull i adopti una postura diguem-ne... realista. Ara, encara que aquest sigui l'escenari que podem esperar, hauria quedat molt més bé el senyor Rajoy al Japó si hagués assegurat explícitament als inversors japonesos que no tindran problemes per a cobrar.

2.- Per què bloqueja el govern espanyol les connexions ferroviàries entre el Port de Barcelona i Europa?
Seria interessant veure el Sr Rajoy explicar a un executiu de la Nissan els motius, si és que n'hi ha cap de confessable. Naturalment, al Japó no s'entén ni l'odi espanyol cap a Catalunya ni l'obsediment en construir un tunel als Pirineus que París ja ha deixat clar una i altra vegada que no es farà mai.

3.- Per què amenaça Madrid a Gibraltar, afeblint l'OTAN?
La visita de Rajoy al Japó ha anat precedida per una de molt més important de Sa Altesa Reial el Duc de York. Una conferència al RUSI (Royal United Services Institute) a Tòquio ha permès discutir les creixents relacions militars entre el Japó i el Regne Unit. La campanya espanyola d'intimidació contra Gibraltar està naturalment destinada a fracassar, però suposa un important cost, doncs l'OTAN perd per una banda les unitats que Madrid hi desplega, i per altra les que Londres es veu obligada a dedicar-hi.

Ha explicat el Sr Rajoy al primer ministre japonès Shinzo Abe si té previst continuar interferint amb un altre membre de l'OTAN, i precisament un dels que té una relació privilegiada amb Tòquio?

4.- Per què deixa podrir el Principe de Asturias i es ven tot el material militar?
En un moment en que Estats Units anuncia el seu "Pivot cap el Pacífic", el Regne Unit signa acords de defensa amb el Japó, i l'OTAN es prepara per a assegurar la Mediterrània i l'Atlàntic, què fa Espanya? Doncs deixar de mantenir el seu material militar, vendre'n tot el que pot, i retirar el Principe de Asturias mentre en cerca desesperadament comprador.
És un alt imperatiu moral d'aquests països actualment no sobirans recuperar immediatament la llibertat. Les democràcies ens necessiten"
Ha explicat el Sr Rajoy a les autoritats japoneses per què actua el seu país d'una manera tan irresponsable? Ha explicat el Sr Rajoy per què a Espanya no li preocupa en absolut la seguretat de l'OTAN, i encara menys que l'Aliança Atlàntica contribueixi a la pau i a la seguretat als Oceans Pacífic i Indi?

5.- Per què proporciona suport diplomàtic als agressors?
Madrid sistemàticament dona suport a Buenos Aires en la seva malaltissa obsessió per arrabassar les Falklands al Regne Unit. El Japó pateix demandes territorials similars del règim xinès. Ha explicat el Sr Rajoy als seus hostes per què dona suport a Argentina i no a la Gran Bretanya?

És més, ha explicat el Sr Rajoy per què mai, ni un sol cop, ha criticat la política exterior xinesa i les seves constants demandes territorials sobre la majoria dels seus veïns? El 1982 Espanya era al Consell de Seguretat de l'ONU, i es va negar a votar en contra la invasió argentina de les Falkland. Ara Madrid malda per tornar al consell al bienni 2015-2016. Ha explicat Rajoy com votarà si la Xina envaeix les Illes Senkaku?

Tot sembla indicar que Rajoy no ha respost cap d'aquestes preguntes, i s'ha limitat a passejar el seu somriure pel Japó, fent una mica el turista i poca cosa més. De fet la seva visita ha passat més aviat desapercebuda, és una mica com aquells parents llunyans a qui has de rebre a casa de tant en tant però amb qui no tens res important a parlar. El pes específic d'Espanya al món és irrisori, i molt allunyat de les fantasies de les elits madrilenyes.

Espanya, com a realitat artificial que sobreviu per la força i l'amenaça de recòrrer a la força, no inverteix en defensa. No modernitza, ni tan sols manté, el seu potencial militar. No participa realment a l'OTAN, i quan no li queda altre remei que prendre part en una operació aliada ho fa a nivell bàsicament simbòlic, deixant el combat i altres tasques difícils per als altres socis, per als socis seriosos. A Madrid pensen que Helmand és una marca de maionesa.

Espanya solament inverteix en aquells mitjans que li puguin permetre una intervenció a Catalunya. Aquestes són les úniques partides pressupostàries que creixen. Per això Espanya no pot aspirar a ser un soci del Japó. Tòquio no necessita realitats artificials disposades a emprar la força contra els civils però que ni hi són ni se les espera en temps de crisi. Tòquio no necessita portaavions podrint-se a port. Tampoc necessita fàbriques d'automòbils aillades de les xarxes ferroviàries. Ni odis cap als seus principals aliats.

El que necessita Tòquio, com qualsevol altra democràcia, són aliats seriosos i responsables. Països treballadors que no vagin pel món pidolant, i que contribueixin amb les seves capacitats i voluntat a la credibilitat de l'OTAN i del conjunt de les democràcies marítimes. Per això és un alt imperatiu moral d'aquests països actualment no sobirans recuperar immediatament la llibertat. Les democràcies ens necessiten.

Àlex Calvo
Expert en defensa i seguretat a l'Àsia, actualment catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó).


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat