Indica publicitat
Divendres, 10 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 15 de de desembre del 2010 | 15:16
Crònica · Internacional

El Dalai Lama prepara la seva successió política

Els exiliats tibetans estan en un procés per escollir qui serà el successor polític del Dalai Lama. El pròxim mes de març els exiliats votaran en una segona volta a un dels seleccionats en una primera votació que va tenir lloc el passat 3 d'octubre. El líder espiritual i polític del Tibet, el Dalai Lama, exiliat, condueix el seu poble cap a la democràcia en separar política i religió. El seu successor polític tindrà davant seu l'enorme repte de fer front a una Xina que no accepta cap mena d'acord amb les aspiracions del poble tibetà.

El líder espiritual budista del Tibet ha dit que d'aquí a un any renunciarà al seu paper de cap de govern a l'exili i el seu relleu serà l'escollit pels refugiats tibetans d'arreu del món. "Per tal de deixar que s'expressi lliurement la democràcia, em sembla preferible retirar-me i consagrar-me a altres qüestions, com la defensa dels valors humans, de la pau i de la harmonia. Primer de tot he de discutir i informar als membres del Parlament tibetà", ha manifestat el Dalai Lama, que ara té setanta-cinc anys. L'anunci oficial de la retirada política l'efectuarà el proper mes de març, durant la pròxima sessió del Parlament a l'exili, i abandonarà progressivament les seves responsabilitats polítiques durant els sis mesos següents. El que no pot fer el Dalai Lama es renunciar al seu paper de dirigent espiritual.

Dos candidats destacats per a la segona volta
El nou dirigent polític sorgirà d'una elecció en dues voltes. La primera ja va fer-se el passat 3 d'octubre, per escollir el successor del primer ministre Samdhong Rinpoche, que el 2011 acaba el seu segon mandat de cinc anys. El govern tibetà a l'exili, que no és reconegut per cap Estat del món, té la seva seu a la població índia de Dharamsala, on va refugiar-se el Dalai Lama desprès de fugir del Tibet una vegada sufocada pels xinesos la revolta del 1959. De la primera volta electoral n'han quedat dos candidats destacats: Lonsang Sangay, investigador a la Harvard Law School, i Tenzin Namgyal Tethong, diplomàtic que viu als Estats Units.

El pròxim mes de març la segona volta electoral decidirà qui serà el successor polític del Dalai Lama. Els dos principals candidats s'han format als Estats Units i aquesta circumstància portarà a l'exili tibetà a allunyar-se encara més de la Xina. El cens dels 110.000 tibetans a l'exili és de 79.449 electors inscrits i a la primera volta uns 47.000, el 61%, van votar en cinquanta-sis estats d'arreu del món. El primer va ser Lobsang Sangay, seguit de Tenzin Namgyal Tethong. En tercer lloc va quedar l'actual vicepresidenta del parlament tibetà, Dolma Gyari. En total es van presentar disset candidats. Els sis més votats estaran a la segona volta, prevista pel pròxim 20 de març del 2011.

Dret a l'autodeterminació
El més ben situat de cara a la segona volta, Lobsang Sangay, és especialista en dret internacional. Durant la campanya electoral ha manifestat: "En primer lloc hem de decidir si el primer ministre és un dirigent o un administrador. Si és un administrador, la experiència, tan personal com institucional, serà un element clau. Tanmateix, Sa Santedat (el Dalai Lama) ha dit que a mesura que la nostra democràcia es desenvolupi el primer ministre haurà d'assumir responsabilitats polítiques. En aquest cas, la primera tasca del primer ministre, com a dirigent, serà trobar una solució a l'ocupació xinesa i millorar la sort dels nostres compatriotes al Tibet. A continuació necessitarà obtenir el suport de la comunitat internacional i millorar la imatge del govern tibetà". Per Sangay és evident que els tibetans "tenen dret a l'autodeterminació i estan legitimats per exigir els seus drets. L'objectiu final de Pequin es transformar els tibetans en xinesos". També s'ha manifestat disposat a dialogar amb el govern xinès. El segon candidat, Tenzin Namgyal Tethong, és un professor de la Universitat nord-americana de Stanford. Ha estat representant del Dalai Lama als Estats Units.

El nou dirigent tibetà haurà d'escollir entre el diàleg amb la Xina ocupant o una estratègia a llarg termini per fer front a la intransigència del poder xinès. Una part de la joventut tibetana a l'exili està cansada d'esperar resultats d'unes converses que no porten enlloc i són partidaris de passar a l'acció dins del Tibet ocupat. El nou dirigent s'haurà de moure entre la intransigència dels xinesos, que no accepten ni tant sols una autonomia cultural i política, i el neguit dels joves tibetans de l'exili disposats a entrar en acció per tal d'alliberar el seu país de l'ocupació xinesa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat