Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de d'octubre del 2013 | 17:06
Crònica · Informe SIC

Després del fracàs del 12-O, perillen els caps de Sánchez-Camacho i de Cañas

Tot i la inflada de l'unionisme quant a l'assistència a la concentració de la plaça Catalunya d'aquest 12-O, els serveis de l'Estat i els mateixos organitzadors independents del PP i de C's han reconegut que van punxar en la jornada, i que s'esperaven com a mínim triplicar la xifra d'assistència a la concentració. De fet, la pròpia delegada del govern ha donat com a xifra final d'assistents la mateixa que havien previst inicialment: 105.000 persones.

El col·lectiu Contrastant, especialitzat en l'anàlisi d'assistència a manifestacions i concentracions públiques, va fer pública la xifra de 27.000 assistents, la mateixa que va donar la Guàrdia Urbana de Barcelona i que, a darrera hora, es va arrodonir amb els vianants de l'efecte badoc, donant la xifra oficial de 30.000 assistents.

Amb tot, cal considerar que el fracàs de la jornada és doble: també ho és vers la concentració de l'any passat. La jornad del passat any no va comptar amb cap xou propagandístic al Parlament de Catalunya per tal d'incitar a l'assistència, ni tampoc no va tenir l'esforç del PP ni de C's per tal de fer venir a Barcelona 104 autobusos, dels quals 60 eren de Catalunya i 44 provenien de la resta de l'Estat.

Això demostra que el número d'assistents de la manifestació a Barcelona i la seva connotació urbana va ser la meitat que la que va aconseguir la manifestació del 12-O de l'any passat, tot un fracàs de convocatòria que ja han manifestat obertament molts dels organitzadors, periodistes i responsables de la seguretat, els quals han sentenciat una realitat: sense la presència de la gent dels autobusos la manifestació del 12-O d'enguany a Barcelona hauria tingut la meitat de poder de convocatòria que la de l'any passat.

Les dades reals transmeses pels serveis d'intel·ligència espanyols han estat les següents: plaça Catalunya, 9.000 persones; Montjuïc, 314 persones i 104 autobusos.

Aquest fracàs ha provocat que el govern de Madrid hagi vist com a única solució el xoc de trens, donat que aquest es creu incapaç d'anar a un referèndum que sap que perdria de manera irremeiable. Prèviament, però, per a continuar donant suport a l'unionisme representat per PP i C's, el govern de l'Estat ha demanat a les direccions d'aquests partits una nova imatge i nous lideratges. 

En el cas del PP, l'Estat ha considerat com a cremat i contraproduent el lideratge de l'Alícia Sánchez-Camacho. I en el cas de C's, l'Estat ha considerat la figura del diputat Jordi Cañas, qui genera anticossos a molts sectors que podrien defensar un model unionista.

També l'Estat ha quedat sorprès del gran ordre democràtic desplegat durant la jornada del 12 d'octubre per part de la Policia de Catalunya, així com de la manca d'incidents significatius i el control estricte dels reduïts nuclis de l'extrema dreta, demostrant-se una vegada més que aquests sectors sols són actius si creuen tenir les espatlles protegides per algun que altre sectors dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.

El resum de la diada del 12 d'octubre a Barcelona d'enguany és una demostració de la gran majoria social pel dret a decidir i per l'actitud democràtica de la resta de la població que no veu en el projecte espanyol actual cap mena de proposta positiva ni engrescadora. Possiblement a Catalunya hi pot haver una certa majoria silenciosa però allò que queda clar després de 12-O és que aquesta, en cas d'existir, es manté al marge i no té una actitud d'enfrontament amb aquells qui volen exercir el dret a decidir.

Per part de la premsa espanyola i de les ràdios i televisions ultres, el 12 d'octubre va explicar-se seguint el llibre d'estil de Goebbels al què tant ens tenen acostumats.

Tot plegat comporta una realitat: el xoc de trens s'acosta dia a dia. I no es veu, a l'horitzó, qui pot aturar aquest enfrontament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat