Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 2 de d'octubre del 2008 | 15:38
Crònica · Illes Balears

El triangle virtuós

Els anys 1995, 1996 i 1997 es varen fer tres trobades d'entitats juvenils del País Valencià, el Principat de Catalunya i les Illes Balears. La iniciativa sorgia de Joves de Mallorca per la Llengua, Plataforma per la Llengua i Acció Cultural del País Valencià. Les dues primeres trobades es feren a Mallorca, la tercera a Poblet, totes resultaren ser un èxit de participació, amb unes setanta organitzacions dels tres territoris representades. Les trobades serviren per palesar que les realitats, en l'àmbit de l'associacionisme juvenil, eren molt semblants i que com deia el manifest de la primera trobada, "els territoris de parla catalana són l'àmbit d'actuació natural de les associacions valencianes, principatines i illenques".

En les conclusions de la tercera trobada es llançava la proposta que fossin els consells de la joventut els que recollissin el testimoni d'aquelles fructíferes trobades. Només dos anys després naixia (també a Mallorca) allò que s'anomenaria Triangle Jove, una trobada d'entitats del Principat, País Valencià i les Illes Balears organitzada pels consells de la joventut dels tres territoris, que ha anat creixent i perfeccionant-se.

Aquest cap de setmana, a Mallorca (cada any es fa a un territori diferent), se celebrarà la desena edició i aquesta mateixa setmana es constitueix la fundació que li donarà cobertura.

Efectivament, el president del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), Rafel Sedano, i la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Agnès Russiñol, feren pública a Palma la constitució, aquesta setmana , de la Fundació Triangle Jove. Una entitat jurídica pròpia per a l' espai de col·laboració entre els consells de joventut de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears que des de l'any 1999 ha celebrat una Trobada anual i itinerant, a un indret diferent dels Països Catalans en cada ocasió.

Segons Agnès Russiñol, presidenta del CNJC, "la creació de la Fundació Triangle Jove és la culminació i el fruit d'un procès llarg que genera dosis importants d'il·lusió en el moviment associatiu juvenil dels Països Catalans". Rusiñol digué també que "la seva constitució esperonarà i donarà més fluïdesa a la interlocució de l'associacionisme balear, català i valencià amb l'administració pública i potenciarà qüestions cabdals com la defensa de la llengua catalana, l'enfortiment de la xarxa cívica juvenil arreu dels tres territoris o la internacionalització".

De la seva banda, Rafel Sedano, president del CJIB, presentà la X Trobada d'Entitats del Triangle Jove d'aquest any, que es celebrarà a l'Alberg de La Victòria, a Alcúdia, a Mallorca, sota el títol "Joves, mobilitat i model territorial". Unes jornades que, segons Sedano "representen, en la seva desena edició, la consolidació d'un espai de treball únic als territoris de parla catalana, i que s'estructurarà en quatre eixos de treball: decreixement, model territorial, infraestructures i energia i transports, que donaran lloc, finalment i com és tradició, a una declaració consensuada pels tres consells de joventut". L'aplec reunirà més de 150 joves dels tres territoris i comptarà amb la participació, com a ponents, de Josep Vila, geògraf i director de l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG); Joan Olmos, professor d'arquitectura de la Universitat de València i Margalida Ramis, física i portaveu del GOB-Mallorca, entre d'altres.

El Triangle jove és sens dubte un model en el que haurien d'emmirallar-se la societat civil dels Països Catalans i, en certa manera també, les institucions. s un espai on coincideixen les tres arestes necessàries per avançar: és un espai de trobada i coneixences, és un espai de reflexió i debat i és un espai útil en el sentit que és el millor marc per a l'intercanvi d'experiències. Estam, doncs, davant un autèntic triangle virtuós.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat