Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de novembre del 2008 | 14:48
Crònica · Ideologia i pensament polític

Els somnis d'un president que sempre ha cregut en el seu destí

El nou president dels Estats Units va publicar el 1995, quan tan sols tenia 35 anys, la seva biografia amb el títol de "Els somnis del meu pare" (Presses de la Cité). La continuació d'aquest primer llibre és "L'audàcia de l'esperança" (Presses de la Cité), on exposa la "seva nova concepció de la política", i per acabar de penetrar en el món de l'home més poderós del món s'ha publicat "De la raça a Amèrica" (Ed. Grasset), amb una introducció de François Clémenceau.

 

  Quan Barack Obama era un nen, a la escola de Hawaii on estudiava, preferia que li diguessin Barry. Tenia deu anys, procedia de Indonèsia, on havia crescut , i volia ser com la majoria, com tots. Preferia no parlar del seu pare, de Kenya i musulmà, que va desaparèixer de la seva vida molt aviat. Quan arribà a la universitat recuperà el seu nom, Barack. Allí entrà en contacte amb el món de les minories, va conèixer la situació dels negres a la racista Sud-àfrica. Aleshores retornà al seu nom original.

 

Per entendre el nou president la seva autobiografia és bàsica. El llibre permet conèixer a un home marcat per un passat destinat a la recerca de la seva identitat. Té darrera seu un pare present i absent, un africà que va deixar el seu fill de mesos de vida i la seva dona perquè va preferir anar a ensenyar a Harvard més que no pas a Nova York, on hauria pogut tenir accés a un ajut per a la seva família. Va ser a través de la seva mare, blanca, de l'estat de Kansas, que va sentir parlar de Martin Luther King i del moviment dels drets cívics.

 

En aquest llibre autobiogràfic queda palesa la seva voluntat i el seu pragmatisme per obtenir el que sempre ha pensat que era el seu destí. Des dels seus dies d'activista en el barri South Side de Chicago, quan lluita per millorar el dia a dia dels negres (discriminats), expressa la seva ambició i la seva voluntat d'incidir en el futur del seu país. Llegint "Els somnis del meu pare" queda clar que no es tracta d'un intel·lectual o un ideòleg que fa servir frases buides però brillants, com el van acusar els seus rivals republicans, sinó d'un lluitador que s'ha fixat uns objectius a la vida, uns objectius col·lectius, per millorar el seu país, i personals, per poder arribar a dirigir els canvis que vol pel seu país.

 

A "L'audàcia de l'esperança" es passa de l'activista dels barris pobres de Chicago al polític que arriba a ser senador per a l'estat d'Illinois, és a dir, que salta de la política estatal (Illinois) a la nacional (Washington). El títol d'aquest llibre és tret d'un dels sermons del controvertit pastor Jeremiah Wright, a qui Obama va seguir durant un cert temps i que a partir de les reivindicacions en favor dels negres desqualifica els blancs. En aquesta obra, Obama exposa la seva concepció de la política, la manera com creu que cal treballar a partir de la seva experiència local, durant la qual va establir un seguit d'acords amb els republicans per modificar les lleis i fer-ne de noves. Explica les seves campanyes politiques, el seu desig de retrobar-se amb l'Amèrica blanca. Una de les seves frases més aclaridores diu: "No tenim opció. No necessitem enquestes d'opinió per saber que una àmplia majoria de nord-americans estan cansats d'aquesta cosa en que s'ha transformat la política, d'aquesta zona mortal on interessos estrets es disputen privilegis, on unes minories ideològiques intenten imposar la seva versió de la veritat absoluta". 

 

Per acaba de veure clar qui és i com pensa Obama, el llibre "De la raça a Amèrica" és el discurs sobre la qüestió racial que el senador per Illinois va pronunciar en plena campanya electoral, el 18 de març d'enguany, a Filadelfia. El candidat demòcrata a la Casa Blanca era atacat aleshores pels seus lligams amb el pastor Jeremiah Wright, acusat de racisme anti-blanc i d'antisemitisme. Més que una resposta a les acusacions que rebia, Obama va afirmar els seus principis, les seves idees, en favor de la unitat de les persones, prescindint del color, pel bé de la nació. En aquest discurs, transformat en llibre, evoca "els problemes que no són ni negres ni blancs, ni hispànics ni asiàtics, sinó problemes que ens afecten a tots".        

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat