Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de desembre del 2011 | 15:44
Crònica · Euskal Herria

L'esquerra abertzale, decebuda amb Rajoy

Primer nega grup propi a Amaiur, després evita fer cap referència al conflicte d'Euskadi en el seu discurs d'investidura i, per acabar, aprofita l'estrena dels independentistes bascos al Congrés espanyol per carregar contra ells i deixar clar que no els deu res.

Txelui Moreno, portaveu abertzale

Bilbo · El líder del PP comença marcant estil davant l'esquerra abertzale: Fins que no es dissolgui ETA, res a fer  i, mentrestant, aplicació estricte de la llei. Aquesta és la recepta del nou president espanyol. I, per suposat, cap gest de distensió i, molt menys encara, res de construir un procés de pau. És ETA l'única que s'ha de moure i desaparèixer. El portaveu independentista, Txelui Moreno, assegura que "l'actitud immobilista de Rajoy i del PP no ha complert les expectatives d'una societat que reclama voluntat i actitud constructiva davant els nous temps oberts a Euskal Herria".

Segons Moreno, "Amaiur no ha reclamat absolutament res a Rajoy, però l'Estat espanyol sí que té un deute històric amb els bascos i és el reconeixement de la seva identitat nacional i dels drets que com a poble li corresponen. L'Estat –explica el polític abertzale– li deu democràcia a la societat basca, únicament i exclusivament democràcia".

En aquest sentit considera que Espanya "ha de posar fi a l'estratègia de negació que practica des de fa segles i que és l'arrel del conflicte polític que l'enfronta amb Euskal Herria". Moreno voldria que l'executiu popular s'impliqués en "un procés de solucions i que aprofiti aquesta oportunitat històrica per tancar definitivament el conflicte".
La pilota és a la teulada de Madrid i París
També desitja que Rajoy  faci seva la declaració de la Conferència Internacional de Pau celebrada a Sant Sebastià el passat 17 d'octubre i que emplaça a Espanya i França a obrir converses amb ETA per solucionar les conseqüències del conflicte, en cas que l'organització armada decidís abandonar definitivament la violència, passa que ja ha donat. Per tant, la pilota és a la teulada de Madrid i París.

Txelui Moreno, de cara al 2012, apunta els anhels de l'esquerra independentista i explica que "la voluntat majoritària de la societat basca és la superació definitiva de la confrontació violenta i la de totes les seves conseqüències: el retorn a casa dels presos i exiliats, la desmilitarització del país i el desarmament d'ETA".

Qüestions que té sobre la taula "l'equip basc" de Rajoy: la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría com a responsable dels espies del CNI, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat