Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de maig del 2012 | 16:45
Crònica · Euskal Herria

L'adéu d'Iñaki Antigüedad

El Congrés espanyol ha perdut a un dels seus oradors més brillants. El diputat d'Amaiur, Iñaki Antigüedad, ha hagut d'abandonar el seu escó al ser incompatible amb la plaça de professor a la Universitat del País Basc. Sempre havia tingut clar que, si el feien escollir, es quedaria amb les classes de Geologia que imparteix des de fa un munt d'anys.

Iñaki Antigüedad.

Bilbo · Antigüedad es va estrenar a la tribuna del parlament espanyol l'any passat, en el debat d'investidura de Mariano Rajoy com a president. Desseguida va cridar l'atenció dels periodistes madrilenys i de la resta de diputats, i no sols per formar part de la novedosa coalició independentista, també per la seva facilitat de paraula i la fina ironia que acostuma a practicar. Característiques que el converteixen en una mena "d'Otegi 2.0" de l'esquerra abertzale.

A Madrid l'han descobert ara, però és un veterà de la política basca, antic dirigent d'Herri Batasuna i exparlamentari autonòmic. És gat vell i un heterodox de l'esquerra abertzale, perquè va ser dels primers en criticar els atemptats d'ETA quan era difícil de fer. Té, per tant, cicatrius i galons. Antigüedad no es pot queixar. Surt de l'edifici de la Carrera de San Jerónimo i de la política espanyola per la porta gran: amb un duel dialèctic amb el ministre de l'interior espanyol, un home que és a les antípodes del professor biscaí, en tots els sentits. Jorge Fernádez Díaz ni és un orador brillant ni tampoc té sentit de l'humor.

Amb l'últim comunicat d'ETA com a teló de fons –el del 16 de maig, exigint diàleg directe als governs d'Espanya i França–, els dos parlamentaris van mantenir una breu però intensa picabaralla política que resumeix a la perfecció les posicions diametralment oposades que mantenen el PP i l'esquerra abertzale en aquests moments davant el no nat procés de pau. Jorge Fernández Díaz: "El govern no negocia, ni ha negociat, ni negociarà mai amb una banda terrorista. Per entregar les armes no és necessari el diàleg, sino voluntat per entregar-les. És evident que ETA no vol dissoldre's incondicionalment i fora bo que vostès, que durant anys han recolzat els seus crims i assassinats, li exigeixin la dissolució incondicional. La política de dispersió penitenciària no acabarà mentre ETA no es dissolgui".

Iñaki Antigüedad: "Què dimonis és la dissolució? A Irlanda tenen la pau des de fa anys i l'IRA encara no ha emès un comunicat de dissolució. Si no es fia dels verificadors internacionals, es fiarà vostè d'ETA si demà diu en un comunicat que es dissol? El comunicat d'ETA enviat a France Presse és una passa més. Insuficient, dira vostè, però una passa més. La qüestió és que si es donen passes insuficients concatenades s'arriba a la suficiència. I a la suficiència, i a la part de veritat que li correspon, senyor ministre, no s'hi arribarà mai quedant-se quiet en una rotonda, davant la parada d'un autobus que sap que no passarà per allà".

Alguns veuen a aquest professor expert en Hidrologia com un ferm candidat a Lehendakari. "Això són al·lucinacions d'alguns periodistes", contesta ràpid Iñaki Antigüedad. I afegeix amb la sal i el pebre que sempre l'acompanyen: "Demà em podrien preguntar si seré el primer astronauta abertzale o el substitut de Marcelo Bielsa a l'Athletic de Bilbao".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat