Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de març del 2011 | 15:59
Crònica · Euskal Herria

Els socialistes, fans dels matisos

El Lehendakari Patxi López ha reivindicat el dret dels socialistes a tenir matisos en el seu discurs sobre la resolució del conflicte basc i ho ha fet a Madrid, en un fòrum organitzat pel diari ABC. Ciutat i mitjà per als que no existeixen els grisos, només el blanc o el negre.

Patxi López i Jesús Eguiguren

Bilbo · El matís no és un tret característic de Madrid ni tampoc de la premsa espanyolista, però López el defensa: "En el discurs del PSOE hi ha matisos, és veritat, però jo no entenc un PSOE de pensament únic. Jo entenc un PSOE que es nodreix de diferents posicions i que adopta una posició comuna, amb certs matisos que enriqueixen la posició del partit socialista".

La definició que fa el diccionari del terme "matís" és "diferència de grau gairebé insensible que distingeix una cosa d'una altra de molt pròxima". I aquest no és el cas dels socialistes. No és una "diferència de grau gairebé insensible" el que separa Jesús Egiguren d'Alfredo Pérez Rubalcaba, sinó tota la serralada de l'Himalaia. Quan aborden la qüestió basca no semblen dos militants del mateix partit, estan a les antípodes l'un de l'altre. No hi ha matís entre ells. Egiguren diu que Sortu ha de ser legal, celebra que l'esquerra abertzale s'hagi desmarcat de la violència d'ETA i desitja aprofitar aquesta oportunitat de pau que s'ha obert a Euskadi.

Per contra, Rubalcaba aposta per evitar la legalització de Sortu, continua pensant que són insuficients les passes donades pels independentistes i que cal seguir pressionant a ETA amb noves operacions policials. Hi ha més exemples recents. Des que Sortu es va presentar en societat el febrer, totes les forces polítiques, també els socialistes, no han parat de posar noves condicions a la formació abertzale per ser legal. La majoria d'elles no les contempla la Llei de Partits. De sobte, López va a Madrid i s'il·lumina: "En democràcia no es pot estar jugant tot el dia a posar una condició diferent cada cop que ens convingui", i també sorgeix un nou "matís socialista". El Lehendakari contradiu a Zapatero i afirma que no es pot condicionar la legalització de Sortu a la desaparició d'ETA, perque "Sortu no és ETA".
La pressió del PP ha obligat al PSE a retirar una iniciativa que pretenia que el parlament basc es felicités pel rebuig de Sortu a la violència d'ETA
En un primer moment el ministre de justícia, Francisco Caamaño, coincideix amb López: "Sortu no és ETA, si ho fos tots estarien a la presó". Caamaño s'adona que la seva declaració distorsiona el discurs del govern espanyol i hores després "matisa": "Sortu és una seqüela de Batasuna". En el fons el que està dient el ministre despistat és que Sortu és ETA, perquè els tribunals espanyols han determinat que Batasuna és ETA.

I mentre els socialistes es perden en matisos estèrils i insisteixen que és el Lehendakari qui fixa la política antiterrorista i de pacificació a Euskadi, novament ha tornat a quedar demostrat que no és així.

La pressió del PP ha obligat al PSE a retirar una iniciativa que pretenia que el parlament basc es felicités pel rebuig de Sortu a la violència d'ETA.

Els populars consideren que aquesta proposta vulnerava el pacte de govern a Euskadi i els socialistes han hagut de recular i plegar-se a les exigències d'Antonio Basagoiti.

I això ha passat dies després que el president del PSE, Jesús Egiguren, hagi publicat un article on acusava a Zapatero de no tenir la valentia necessària per resoldre el conflicte basc a causa de l'implacable marcatge del PP. Davant la polèmica generada, Egiguren ja ha matisat que és "un dels més grans fans" de Zapatero i que no ha criticat mai, ni en públic ni en privat, la política que el president espanyol ha aplicat a Euskadi. Fora i dins dels seu partit no pensen el mateix.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat