Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de de novembre del 2009 | 14:56
Crònica · Euskal Herria

La democràcia espanyola no surt de l'armari

"Dins de l'esquerra abertzale volem sectors durs, tant a favor d'ETA com en contra d'ETA. No volem ambigüitats com les d'Arnaldo Otegi. Jo sempre estic utilitzant als mitjans de comunicació i els demano que no parlin ni d'ETA ni de l'esquerra abertzale, perquè això els dona oxígen". El propietari d'aquestes paraules és Alfredo Pérez Rubalcaba i les va pronunciar a Madrid, fa dos mesos, davant un grup de periodistes.
La crua i privada confessió del ministre de l'interior permet concretar l'estratègia actual del PSOE en el conflicte basc. El PSOE prefereix una ETA activa, dura, més que no pas una ETA favorable a la negociació. Rubalcaba vol aconseguir que ETA es divideixi en dos sectors irreconciliables, els partidaris de seguir atemptant i els defensors de les víes polítiques. Busca l'escissió, no sols per afeblir i "grapitzar" a ETA, sinó sobretot per impedir que el conjunt de l'esquerra abertzale pugui oferir una proposta il.lusionant i eficaç als bascos amb la mirada posada en el dret d'autodeterminació.

Per aquesta raó carrega contra la Proposta d'Alsasua el.laborada per Arnaldo Otegi i Rafa Díez. Una proposta capaç d'aglutinar als independentistes, més enllà de la il.legalitzada Batasuna. Són eloqüents també les afirmacions del màxim responsable policial espanyol sobre l'ús que fa de la premsa per intoxicar i boicotejar els intents d'Otegi i companyia per buscar una sortida democràtica. El repte de l'esquerra abertzale -ETA inclosa- és surtir del túnel de la violència junts, amb les files cohesionades i abraçar, sense esquerdes, el nou cicle que comença a obrir-se i que estarà marcat en exclusiva pels mitjans polítics. Zapatero ha encarregat a Rubalcaba que torpedegi aquest viatge de les armes a les urnes del Moviment d'Alliberament Nacional Basc. Una greu decisió que demostra que l'Estat es troba a gust si el conflicte entre Euskal Herria-Espanya continua instal.lat en l'enfrontament armat.

s altament irresponsable sacsejar a l'esquerra independentista amb operacions policials i judicials, empresonant als partidaris de la negociació i amb batudes mediàtiques com la dirigida contra Segi: 34 detinguts, un centenar de cases escorcollades i 650 agents passejant-se de matinada per totes les províncies basques coordinats des de Sant Sebastià pel jutge de l'Audiència Nacional, Grande Marlaska. Amb l'actuació contra Segi, el govern del PSOE pretèn atemorir a les bases independentistes -en aquest cas els joves- i és una provocació en tota regla que l'únic que persegueix és donar ales i raons als membres d'ETA que no volen deixar les armes.

La Proposta d'Alsasua assumeix solemnement els principis que el senador nord-americà George Mitchell va aplicar al nord d'Irlanda per resoldre l'enfrontament armat entre l'IRA i el govern britànic: només podran seure en una mesa de negociació els partits que utilitzin les víes exclusivament polítiques i democràtiques i que renunciïn també a l'ús de la força o a l'amenaça per intentar influir en el diàleg polític que s'estableixi entre les parts en conflicte. L'esquerra independentista ja ha fet seves aquestes regles de joc i, en correspondència i per lógica, els socialistes haurien de respondre en els mateixos paràmetres però el panorama polític a l'Estat és força decebedor.

Els demòcrates espanyols, enrocats en posicions bel.licistes, són incapaços d'assumir els "Principis Mitchell". s incapacitat i també falta de ganes. El general Andrés Cassinello, un espía franquista reconvertit pel PSOE als anys 80 en Cap d'Estat Major de la Guàrdia Civil, imputat i posteriorment exculpat en el Cas Gal, va assegurar en una ocasió: "Abans la guerra que negociar amb ETA la independència del País Basc." Dit queda i que consti en acta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat